Effecten muziek bij prematuren onduidelijk

Fleur Steenborg
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2016;160:C3198

artikel

Of prematuren baat hebben bij het horen van muziek is niet zeker. Er is namelijk een groot verschil in kwaliteit en type uitkomstmaten tussen de studies over dit thema, zo stellen Marianne van der Heijden (Erasmus MC) et al. in hun review in PLoS ONE (2016; online 8 september).

Muziek draagt mogelijk bij aan de neurologische ontwikkeling van premature baby’s. De laatste review komt uit 2009 en daarom vonden de auteurs het tijd voor een update.

In de literatuur vonden zij 20 RCT’s uit de periode 2003-2016 naar het effect van muziek bij in totaal 1128 premature baby’s op de neonatale IC (geboren tussen 24-37 weken). De baby’s luisterden naar opgenomen muziek, zoals klassieke muziek en slaapliedjes, of een muziektherapeut zong slaapliedjes, soms met een gitaar of harp. Soms konden baby’s zelf muziek aanzetten door aan een speciale fopspeen te zuigen. De muziek kwam uit een koptelefoon of door speakers met een volume van 40-70 dB, de frequentie, duur en periode verschilden sterk per studie.

14 studies onderzochten fysiologische parameters, 7 studies keken naar voeding en groei, en 13 studies naar gedrag en pijn. Livemuziek verbeterde de slaap in 3 van de 4 studies. Op de hartslag had opgenomen muziek een gunstig effect in 2 van de 6 studies, livemuziek in 2 van de 4 studies. Beter eten en zuigen kwamen naar voren in 1 studie met livemuziek en in 2 studies met opgenomen muziek.

Vanwege de grote heterogeniteit hebben Van der Heijden et al. dezelfde conclusie als de review uit 2009: bepaalde muzikale interventies zijn veelbelovend in sommige studies, maar er is meer consensus nodig om een duidelijke conclusie te kunnen trekken.

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties