E-sigaret helpt in beginfase van stoppen met roken

Nienke Fleuren
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2021;165:C4713

artikel

Een nicotinehoudende elektronische sigaret kan helpen bij het stoppen met roken. Een Canadese RCT toont aan dat een dergelijke e-sigaret in combinatie met counseling de kans verhoogt om na 12 weken nog steeds gestopt te zijn. De onderzoekers voegen wel toe dat de bevindingen bescheiden en op langere termijn inconsistent zijn (JAMA. 2020;324:1844-54).

De studie vond plaats onder rokers die gemotiveerd waren om te stoppen uit de algemene bevolking in Canada. De 376 deelnemers hadden een gemiddelde leeftijd van 52 jaar en rookten gemiddeld al 35 jaar; 91% had al eerder geprobeerd te stoppen. De deelnemers werden gerandomiseerd naar 3 verschillende interventies: een nicotinehoudende e-sigaret plus counseling; een identieke e-sigaret zonder nicotine plus counseling; alleen counseling. De interventies duurden 12 weken, daarna stopte de counseling en moesten de deelnemers hun e-sigaret inleveren, hoewel respectievelijk 37%, 23%, en 17% van de deelnemers na 24 weken op eigen initiatief een e-sigaret bleek te gebruiken.

Na 12 weken was 21,9% van de deelnemers in de groep die nicotinehoudende e-sigaretten plus counseling had gekregen gestopt met roken, tegenover 17,3% van de deelnemers die e-sigaretten zonder nicotine plus counseling kregen en 9,1% van de groep die alleen counseling kreeg. Het verschil tussen de eerste en de laatste groep was significant.

Na 24 weken – dus 12 weken na het stoppen van de interventie – was respectievelijk 17,2%, 20,5% en 9,9% gestopt. De nicotinehoudende e-sigaret leverde op deze termijn geen significante verbetering aan de interventie met alleen counseling.

Deze studie laat zien dat nicotinehoudende e-sigaretten het op korte termijn makkelijker maken om te stoppen met roken, maar dat het lastig is om van de afhankelijkheid van nicotine af te komen. Bovendien hadden gebruikers van e-sigaretten meer last van hoesten en mond- en keelklachten dan de groep die alleen counseling kreeg.

Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Huisartsgeneeskunde
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties