Beperk routine-röntgenfoto na distale radiusfractuur

Lorette Harbers
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2019;163:C4317

artikel

Het achterwege laten van de routinematige röntgenfoto’s ter controle 6 en 12 weken na een distale radiusfractuur heeft geen effect op door de patiënt gerapporteerde uitkomsten. Dat blijkt uit een prospectief, gerandomiseerd onderzoek van Pieter van Gerven van het LUMC en collega’s (J Bone Joint Surg Am. 2019;101:1342-50).

Na een distale radiusfractuur wordt meestal binnen 2 weken besloten of een operatie noodzakelijk is. Toch wordt in traumaprotocollen aangeraden om ook na 6 en 12 weken röntgenfoto’s te maken. De Nederlandse onderzoekers zochten daarom uit of deze controlefoto’s ook achterwege gelaten kunnen worden. In de periode juli 2014-augustus 2016 includeerden zij 326 patiënten met een distale radiusfractuur. Bij 166 patiënten werd vervolgens het gebruikelijke protocol gevolgd, bij 160 patiënten werden na de gebruikelijke follow-upperiode van 2 weken routinematig geen controlefoto’s meer gemaakt. Extra röntgenfoto’s konden in beide groepen wel op indicatie aangevraagd worden.

Patiënten vulden 6, 12, 26 en 52 weken na het trauma de Nederlandse versie van de ‘Disabilities of the Arm, Shoulder and Hand’ (DASH)-vragenlijst in. Als uitgangswaarde werd de score voorafgaand aan het trauma gebruikt, zoals de patiënt die zich herinnerde. De DASH-score verschilde over de gehele follow-upperiode niet significant tussen beide groepen (gecorrigeerde regressiecoëfficiënt: 1,5 punt; 95%-BI: -1,8-4,8). Uit secundaire analyses bleek tussen beide groepen ook geen verschil in de gerapporteerde kwaliteit van leven, pijnscores of het aantal complicaties.

In de groep waar de routinefoto’s weggelaten werden, werd mediaan slechts 1 röntgenfoto minder gemaakt dan in de groep waar het standaardprotocol gevolgd werd. De onderzoekers verklaren dit doordat een groot aantal patiënten dat behandeld werd volgens het gebruikelijke protocol niet alle aanbevolen röntgenfoto’s kreeg. Toch zou zelfs deze kleine afname in beeldvorming volgens hen al tot een flinke kostenbesparing leiden: bij een prijs van € 52,79 voor een röntgenfoto van de pols komt dit neer op een besparing van bijna 3 miljoen euro per jaar.

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties