Betere schatting van cardiovasculaire risico’s

Nieuwe voorspellingen in preventieve richtlijnen

Close-up van tandwielen van een horloge.
Frank L.J. Visseren
Yvo M. Smulders
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2022;166:D6798
Abstract

Samenvatting

De toename aan beschikbare cohortdata, samenwerking op nationaal en internationaal niveau en methodologische ontwikkelingen hebben het mogelijk gemaakt om nieuwe voorspellingen te doen naast de klassieke schattingen van het 10-jaarsrisico op hart- en vaatziekte. Ook bij oudere mensen kunnen nu 10-jaarsrisico’s worden uitgerekend, rekening houdend met concurrerende risico’s. Levenslange risico’s op hart- en vaatziekte zijn voor alle leeftijden beschikbaar; deze zijn met name interessant voor relatief jonge mensen. Individuele voorspellingen van behandeleffecten, uitgedrukt in extra hart- en vaatziektevrije levensjaren, zijn voor alle leeftijden beschikbaar. Deze zijn makkelijk te begrijpen en kunnen gebruikt worden bij gezamenlijke besluitvorming.

Auteursinformatie

UMC Utrecht, afd. Vasculaire Geneeskunde, Utrecht: prof.dr. F.L.J. Visseren, internist-vasculair geneeskundige. Amsterdam UMC, afd. Inwendige Geneeskunde, Amsterdam: prof.dr. Y.M. Smulders, internist-vasculair geneeskundige.

Contact F.L.J. Visseren (f.l.j.visseren@umcutrecht.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: ICMJE-formulieren met de belangenverklaring van de auteurs zijn online beschikbaar bij dit artikel.

Auteur Belangenverstrengeling
Frank L.J. Visseren ICMJE-formulier
Yvo M. Smulders ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties