Jakinibs, remmers van het intracellulaire Janus-kinase

Nieuwe stap in behandeling van immuunziekten

Perspectief
Mart A.F.J. van de Laar
Frank Hoentjen
H. Bing Thio
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2019;163:D3569
Abstract

Samenvatting

De intracellulaire eiwitten Janus-kinase (JAK) en ‘signaaltransductie en activator van transcriptie’ (STAT) zijn betrokken bij het gehele spectrum van immuungemedieerde ziekten. Op dit moment worden middelen ontwikkeld die op dit JAK-STAT-mechanisme aangrijpen. De klinische toepassingen van JAK-remmers (‘jakinibs’) hebben inmiddels de praktijk bereikt. Deze middelen vertonen zowel overeenkomsten als verschillen in effectiviteit en veiligheid. Fundamenteel en klinisch onderzoek zal de komende jaren meer kennis over deze middelen brengen. Voor patiënten die lijden aan een immuungemedieerde ziekte lijkt deze doorbraak nieuwe kansen te bieden. Een voordeel ten opzichte van biologicals is dat jakinibs oraal ingenomen kunnen worden. Zoals bij alle innovatieve geneesmiddelen ontsnappen we ook bij jakinibs niet aan de discussie over de prijs. De balans tussen de toegevoegde waarde van jakinibs ten opzichte van biologicals en de daadwerkelijke prijzen van deze middelen zal de uiteindelijke positionering van jakinibs beïnvloeden.

Auteursinformatie

Universiteit Twente, faculteit Behavioural, Management and Social sciences, Enschede: prof.dr. M.A.F.J. van de Laar, reumatoloog-internist n.p. (tevens: ReumaCentrum, Medisch Spectrum Twente, Enschede). Radboudumc, afd. Maag-, Darm- en Leverziekten, Nijmegen: dr. F. Hoentjen, mdl- arts. Erasmus MC, afd. Dermatologie, Rotterdam: dr. H.B. Thio, dermatoloog.

Contact M.A.F.J. van de Laar (m.vandeLaar@mst.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: er zijn mogelijke belangen gemeld bij dit artikel. ICMJE-formulieren met de belangenverklaring van de auteurs zijn online beschikbaar bij dit artikel.

Auteur Belangenverstrengeling
Mart A.F.J. van de Laar ICMJE-formulier
Frank Hoentjen ICMJE-formulier
H. Bing Thio ICMJE-formulier
Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Farmacotherapie
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties