Nieuwe ontwikkelingen in de behandeling van het pancreascarcinoom

Stand van zaken
17-10-2016
Dutch Pancreatic Cancer Group

Reacties (2)

Inloggen om een reactie te plaatsen
Cees Renckens
24-10-2016 11:57

Pancreascarcinoom behandelen, maar toch niet met kurkuma?

Met belangstelling nam ik kennis van het Stand van zaken artikel over de moderne behandeling van het pancreascarcinoom door auteurs van de DPCG. Een van de leden van de DPCG, Casper van Eijk, gaf op 19 maart 2016 een interview aan De Volkskrant. Daarin voert hij twee patiënten op, die langdurig overleven na inhalatie van varkensgriepvirus. Ook beweerde hij letterlijk: ‘Bij alvleesklierkanker werkt kurkuma effectiever dan chemotherapie. Maar waarom geven wij niet die kurkuma, maar wel chemo?'. Daarbij gaf hij ook nog de volgende adviezen: ‘Dus wat kurkuma door de bami... 'Moet je het wel elke dag doen. Maar dan werkt het net zo goed om de groei van kankercellen af te remmen als chemotherapie. En spruitjes zijn een goede groente voor patiënten met alvleesklierkanker.'

Deze publiekelijk geuite beweringen zijn nergens in het artikel van de DPCG terug te vinden, terwijl de laatdunkende uitlatingen over het nut van chemotherapie van Van Eijk in schril contrast staan met de nu bewezen voordelen van FOLFIRINOX. Gaarne vernam ik een toelichting van de auteurs over deze contradicties binnen de DPCG.

Hendrik Marsman
27-10-2016 17:46

Pancreaskanker en kurkuma (antwoord auteurs)

geachte lezer,

Veel dank voor uw commentaar. Vanuit de DPCG zijn we van mening dat FOLFIRINOX bewezen effectief is gebleken voor de behandeling van het (gemetastaseerd) pancreascarcinoom. Het effect van kurkuma op pancreascarcinoom is echter (nog) niet voldoende onderzocht. Vanuit de DPCG hebben we daarom besloten deze vooralsnog experimentele behandeling niet in het manuscript op te nemen. Zie hierover ook enige tijd geleden het DPCG nieuwsbericht (onderstaande link)

http://www.dpcg.nl/nieuws/item/informatie-kurkuma.html

 

namens de DPCG,

Hendrik Marsman en Marc Besselink