Nieuwe maaltijdservice in ziekenhuis verbetert voedselinname*

Onderzoek
Dubbelpublicatie
Dorian N. Dijxhoorn
Manon G.A. van den Berg
Joost P.H. Drenth
Geert J.A. Wanten
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2018;162:D2484
Abstract

Samenvatting

Doel

Onderzoeken of het nieuwe maaltijdconcept FoodforCare (FfC) zorgt voor verbetering van voedselinname en patiënttevredenheid, vergeleken met de traditionele maaltijdservice (TMS) met 3 maaltijden per dag.

Opzet

Prospectieve cohortstudie op de afdelingen Maag-, Darm- en Leverziekten, Gynaecologie, Urologie en Orthopedie ( NCT03195283).

Methode

In totaal namen 637 patiënten deel aan de studie; 326 van hen kregen de TMS aangeboden (juli 2015-mei 2016) en 311 de FfC-service, na stapsgewijze introductie per afdeling in de periode januari 2016-december 2016. De primaire uitkomstmaat was de gemiddelde eiwit- en energie-inname als percentage van de behoefte, op de eerste en vierde dag van volledige orale intake. Met een vragenlijst beoordeelden patiënten de kwaliteit van de maaltijden en de maaltijdservice.

Resultaten

De kenmerken van de patiënten in de twee groepen waren vergelijkbaar, afgezien van een hoger aantal oncologische patiënten in de FfC-groep (p = 0,028). FfC verbeterde de gemiddelde eiwitinname (in g/dag) ten opzichte van de behoefte (1,2 g/kg lichaamsgewicht per dag) op dag 1 (79% (SD: 33) vs. 59% (SD: 28); p < 0,05) en dag 4 (73% (SD: 38) vs. 59% (SD: 29); p < 0,05). De gemiddelde energie-inname (in kcal/dag) ten opzichte van de behoefte verbeterde op dag 1 (88% (SD: 34) vs. 70% (SD: 30); p < 0,05) en dag 4 (84% (SD: 40) vs. 73% (SD: 31); p = 0,05). De patiënttevredenheid bleef onveranderd, met gelijke kwaliteitsbeoordeling van maaltijden (rapportcijfer: 7,7 (SD: 1,5) vs. 7,4 (SD: 1,4); p = 0,09) en maaltijdservice (7,8 (SD: 1,3) vs. 7,7 (SD: 1,1); p = 0,29). De FfC-groep was meer tevreden over de presentatie en geur van de maaltijden (p < 0,05).

Conclusie

Implementatie van een nieuwe maaltijdservice verbeterde de eiwit- en energie-inname van ziekenhuispatiënten en verbeterde enkele aspecten van patiënttevredenheid.

Auteursinformatie

Radboudumc, afd. Maag-, Darm- en Leverziekten, Nijmegen: drs. D.N. Dijxhoorn, arts-onderzoeker; dr. M.G.A van den Berg, diëtist-onderzoeker; prof.dr. J.P.H. Drenth en dr. G.J.A. Wanten, mdl-artsen.

Contact D.N. Dijxhoorn (dorian.dijxhoorn@radboudumc.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: er zijn mogelijke belangen gemeld bij dit artikel. ICMJE-formulieren met de belangenverklaring van de auteurs zijn online beschikbaar bij dit artikel.

Auteur Belangenverstrengeling
Dorian N. Dijxhoorn ICMJE-formulier
Manon G.A. van den Berg ICMJE-formulier
Joost P.H. Drenth ICMJE-formulier
Geert J.A. Wanten ICMJE-formulier
Ondervoed in het ziekenhuis
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties