Nieuwe geneesmiddelen; rimonabant

Klinische praktijk
H. van Bronswijk
E.A. Dubois
H. Pijl
A.F. Cohen
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2007;151:2620-2
Abstract

Inleiding

Zie ook het artikel op bl. 2615.

Opzet

In deze rubriek wordt de lezer geattendeerd op nieuwe geneesmiddelen. Voor het toepassingsgebied wordt verwezen naar de betreffende richtlijnen.

Rimonabant is onder twee verschillende handelsnamen geregistreerd voor de behandeling van patiënten met obesitas (‘body-mass index’ (BMI) ? 30 kg/m2) of overgewicht (BMI ? 27 kg/m2) en bijkomende risicofactoren, zoals diabetes mellitus type 2 (DM2) of dyslipidemie, ter aanvulling op behandeling middels aanpassingen in het dieet en lichaamsbeweging (www.emea.europa.eu/humandocs/Humans/EPAR/acomplia/acomplia.htm; www.emea.europa.eu/humandocs/Humans/EPAR/zimulti/zimulti.htm).

Werkingsmechanisme

Rimonabant is de eerste vertegenwoordiger van een nieuwe klasse van geneesmiddelen, de cannabinoïde 1(CB1)-receptorantagonisten. Het endocannabinoïdsysteem speelt een rol bij de regulering van de voedselinname en het motiverings- en beloningssysteem in de hersenen (figuur a). De receptoren van dit systeem bevinden zich in de hersenen en in perifere weefsels, waaronder de vetcellen. Al enige tijd is bekend dat ?-9-tetrahydrocannabinol, het werkzame bestanddeel…

Auteursinformatie

Hr.dr.H.van Bronswijk, internist n.p., Rijswijk.

Leids Universitair Medisch Centrum, Albinusdreef 2, 2333 ZA Leiden.

Onderwijscentrum Interne Geneeskunde, kamer C5-53: mw.dr.E.A.Dubois, bioloog.

Afd. Endocrinologie en Stofwisselingsziekten: hr.prof.dr.H.Pijl, internist.

Centre for Human Drug Research, Leiden.

Hr.prof.dr.A.F.Cohen, klinisch farmacoloog.

Contact mw.dr.E.A.Dubois (e.a.dubois@lumc.nl)

Ook interessant

Reacties