Nieuw virus steekt de kop op in China

Lara Harmans
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2020;164:C4445

artikel

In de Centraal-Chinese stad Wuhan is sinds medio december 2019 een uitbraak gaande van een nieuwe virusinfectie die pneumonie-achtige symptomen veroorzaakt. Dat meldt onder andere persbureau Reuters.

Op het moment dat dit nummer naar de drukker ging, meldde het persbureau dat er 223 mensen zijn geïnfecteerd, van wie er 4 zijn overleden. Inmiddels zijn er ook besmettingen in Thailand, Japan en Zuid-Korea gemeld van mensen die kort daarvoor Wuhan bezochten. Er wordt ook gewaarschuwd voor de mogelijke overdracht van mens op mens; 15 zorgverleners behoren ook tot de geïnfecteerden.

De Chinese staatsmedia melden dat er een nieuw coronavirus is geïdentificeerd. Dat virus heeft mogelijk de uitbraak veroorzaakt. De link is daarom al snel gelegd met eerdere uitbraken van coronavirusinfecties als SARS (8096 besmettingen en 774 doden in 2002-2003) en MERS (2494 besmettingen en 858 doden sinds 2012). De Chinese autoriteiten sluiten overigens uit dat het een van deze virussen betreft, maar het zou er wel aan gerelateerd zijn. Extra waakzaamheid is nu ook geboden: 25 januari is het Chinese Nieuwjaar en naar verwachting zullen dan zo’n 800.000 mensen China bezoeken.

De WHO meldt dat meer onderzoek moet worden gedaan om de bron en eigenschappen van de ziekteverwekker vast te stellen en om het klinische plaatje op te helderen.

Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Covid-19
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties