Niersteenchirurgie: nog nodig of overbodig?

Opinie
F.M.J. Debruyne
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1986;130:526-7

Zie ook het artikel op bl. 538.

Ongeveer 10 van de patiënten met nierstenen komt in het ziekenhuis terecht. Een groot aantal van deze nierstenen zal operatief moeten worden verwijderd. Zo werden in Nederland in 1982 2632 niersteenoperaties en 1951 operatieve en endoscopische uretersteenbehandelingen uitgevoerd (bron: Landelijke Medische Registratie – Stichting Informatiecentrum voor de Gezondheidszorg, 1985).

De niersteenchirurgie heeft zich in de laatste decennia sterk ontwikkeld. Het is echter verbazingwekkend dat de rol van de ‘klassieke’ chirurgie voor de behandeling van nier- en ureterstenen in de laatste drie jaar volledig is veranderd en meer naar de achtergrond is gedrongen. Nieuwe mogelijkheden met een lagere morbiditeit hebben zich aangediend en beperken de indicaties tot open chirurgie in hoge mate. Deze methoden zijn in drie groepen te verdelen: percutane chemolyse, percutane litholapaxie en extracorporele niersteenvergruizing.

Chemolyse

Directe chemolyse werd aanvankelijk slechts toegepast voor het oplossen van concrementen die waren achtergebleven na koraalsteenoperaties…

Auteursinformatie

St. Radboudziekenhuis, afd. Urologie, Postbus 9101, 6500 HB Nijmegen.

Prof.dr.F.M.J.Debruyne, uroloog.

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties