De huid-oog-mondvariant

Neonatale infectie met herpes-simplexvirus

Klinische praktijk
Veronique E.J. van Ham-Borawitz
Edo D. Stam
Kathleen M. Welborn
Theo C.J. Sas
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2016;160:A9634
Abstract

Dames en Heren,

De ‘kus des doods’ is het ernstige beeld van een neonatale herpesencefalitis na een kus van een persoon met een koortslip. Elke huisarts en kinderarts zal zich bewust zijn van de risico’s van een infectie door herpes-simplexvirus (HSV) bij de neonaat. Toch wordt de diagnose ‘HSV-infectie’ vaak met enige vertraging gesteld en wordt gewacht met antivirale behandeling als de neonaat alleen cutane verschijnselen vertoont. Vroegtijdig behandelen van de neonaat kan echter verspreiding naar het centrale zenuwstelsel voorkómen. In deze klinische les beschrijven we de ziektegeschiedenissen van 2 pasgeborenen die aanvankelijk alleen een huidafwijking vertoonden, veroorzaakt door HSV.

Patiënt A, een meisje van 1 week oud, werd naar de SEH gebracht met een huidafwijking op de behaarde hoofdhuid. Zij was geboren bij een amenorroeduur van 41 weken na een ongecompliceerde zwangerschap. Vanwege een niet vorderende uitdrijving was een vacuümextractie verricht. Zij had een goede start en haar geboortegewicht…

Auteursinformatie

Langeland Ziekenhuis, afd. Kindergeneeskunde, Zoetermeer.

Drs. V.E.J. van Ham-Borawitz, anios kindergeneeskunde (thans: Albert Schweitzer Ziekenhuis, afd. Kindergeneeskunde, Dordrecht); drs. E.D. Stam, kinderarts.

Albert Schweitzer Ziekenhuis, afd. Kindergeneeskunde, Dordrecht.

Drs. K.M. Welborn en dr. T.C.J. Sas, kinderartsen.

Contact drs. V.E.J. van Ham-Borawitz (veronique.borawitz@gmail.com)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: ICMJE-formulieren met de belangenverklaring van de auteurs zijn online beschikbaar bij dit artikel.

Auteur Belangenverstrengeling
Veronique E.J. van Ham-Borawitz ICMJE-formulier
Edo D. Stam ICMJE-formulier
Kathleen M. Welborn ICMJE-formulier
Theo C.J. Sas ICMJE-formulier

Ook interessant

Reacties