Zorg voor mensen met verstandelijke beperkingen in de eerste lijn

Neem de tijd

Klinische praktijk
Esther J. Bakker-van Gijssel
Peter L.B.J. Lucassen
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2014;158:A7995
Abstract

Dames en Heren,

In de zorg voor mensen met verstandelijke beperkingen zijn grote veranderingen op komst. Ongeveer de helft van de mensen met verstandelijke beperkingen, van wie de zorg nu wordt bekostigd uit de AWBZ, zal in de toekomst vallen onder de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) en de Jeugdwet.1 Dit heeft tot gevolg dat steeds meer mensen met verstandelijke beperkingen buiten instellingen en in de wijk zullen blijven wonen. De Nederlandse huisarts zal dan ook in toenemende mate geconfronteerd worden met de zorg voor deze mensen.

Er vindt geen exacte registratie plaats van mensen met verstandelijke beperkingen in Nederland; de prevalentie wordt geschat tussen de 112.000 en 231.000 mensen (0,7-1,4% van de bevolking).2 Men spreekt van verstandelijke beperkingen bij verminderde intelligentie (IQ ≤ 70) en een verminderd vermogen om het hoofd te bieden aan sociale, conceptuele of praktische veranderingen. Deze beperkingen ontstaan voor het 18e levensjaar en duren…

Auteursinformatie

Radboudumc, afd. Eerstelijnsgeneeskunde, Nijmegen.

Drs. E.J. Bakker-van Gijssel, arts voor verstandelijk gehandicapten (tevens: afd. Geneeskunde voor mensen met verstandelijke beperkingen); dr. P.L.B.J. Lucassen, huisarts

Contact drs. E.J. Bakker

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Auteur Belangenverstrengeling
Esther J. Bakker-van Gijssel ICMJE-formulier
Peter L.B.J. Lucassen ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties