Nederlandse Vereniging voor Microbiologie en Nederlandse Vereniging voor Medische Microbiologie

Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1993;137:685-8

Vergadering gehouden op 26 november 1992 te Bilthoven

W.Gaastra (Utrecht), De invloed van stress op bacteriën

Wanneer ze geconfronteerd worden met een voor hen schadelijke stimulus, produceren bacteriën verhoogde hoeveelheden van bepaalde eiwitten. Een veel gebruikte stimulus in het laboratorium is verhoging van de temperatuur, vandaar dat deze eiwitten ook wel ‘heat-shock’-eiwitten worden genoemd (Hsp's). Hsp's worden geclassificeerd op grond van hun molecuulgewicht. Zo hebben Hsp70 een molecuulgewicht van 70.000 D, Hsp60 van 60.000 etc. Hsp's hebben een functie bij het tegengaan van denaturatie van eiwitten, het renatureren van gedenatureerde eiwitten en dragen zorg voor de juiste opvouwing van pas…

Auteursinformatie

Nederlandse Vereniging voor Microbiologie en Nederlandse Vereniging voor Medische Microbiologie, pa Centraal Bacteriologisch Laboratorium, Postbus 333, 3000 AH Rotterdam.

Dr.J.R.J.Bänffer, secretaris.

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties