Versnelde MRI en contrast-versterkte mammografie bij screening van dense borsten

Is Nederland klaar voor gepersonaliseerde borstkankerscreening?

Perspectief
H.P.J. (Frank) Raat
Marc B.I. Lobbes
Wouter B. Veldhuis
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2021;165:D5936
Abstract

Samenvatting

Ongeveer 8% van de vrouwen die bij het bevolkingsonderzoek op borstkanker gescreend worden, heeft veel klierweefsel (‘dense’ borsten); dat zijn ongeveer 80.000 vrouwen per jaar. Deze groep heeft intrinsiek een sterk verhoogd risico op borstkanker en bovendien is de sensitiviteit van mammografie bij hen maar 60%. Uit de DENSE-trial bleek dat het aantal intervalkankers met meer dan 80% afnam als deze vrouwen na een negatief mammogram gescreend werden met MRI. De Gezondheidsraad adviseerde naar aanleiding van deze resultaten echter om contrast-versterkte mammografie (CEM) als screeningsmethode te overwegen. Op verzoek van het ministerie van VWS wordt nu onderzoek opgezet naar het gebruik van CEM en naar de invoering van zowel CEM als ‘versnelde’ MRI. In dit artikel leggen wij uit wat de verschillen zijn tussen beide technieken en hoe zij een rol kunnen spelen in de screening van vrouwen met dense borsten wanneer de politiek groen licht geeft.

Auteursinformatie

Laurentius Ziekenhuis, afd. Medische Beeldvorming, Roermond: drs. H.P.J. Raat, radioloog. Zuyderland Medisch Centrum, afd. Medische Beeldvorming, Sittard-Geleen: dr. M.B.I. Lobbes, radioloog. Universitair Medisch Centrum Utrecht, divisie Beeld, Utrecht: dr. W.B. Veldhuis, radioloog.

Contact W.B. Veldhuis (w.veldhuis@umcutrecht.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: er zijn mogelijke belangen gemeld bij dit artikel. ICMJE-formulieren met de belangenverklaring van de auteurs zijn online beschikbaar bij dit artikel.

Auteur Belangenverstrengeling
H.P.J. (Frank) Raat Niet beschikbaar
Marc B.I. Lobbes ICMJE-formulier
Wouter B. Veldhuis ICMJE-formulier
Gepersonaliseerde follow-up na borstkanker?
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties