Nederlaag Merck in Vioxx-zaak

Nieuws
F. Kievits
M.T. Adriaanse
Citeer dit artikel als: Ned Tijdschr Geneeskd. 2006;150:982-3
Download PDF

Farmaceut Merck moet een schadevergoeding betalen aan een man die een hartaanval kreeg nadat hij het medicijn rofecoxib (Vioxx) had gebruikt. De uitspraak heeft mogelijk verregaande gevolgen voor het bedrijf, zo schrijft het Financieele Dagblad (7 april 2006).

Een jury in New Jersey oordeelde begin april dat Merck 4,5 miljoen dollar moet betalen aan John McDarby. Deze 77-jarige man kreeg in 2004 een hartaanval, nadat hij 4 jaar lang Mercks pijnstiller Vioxx had gebruikt. Mercks pleidooi dat de man aan suikerziekte lijdt, dichtgeslibde aders heeft en een voormalige roker is, mocht daarbij niet baten.

Van 5 rechtszaken is dit de tweede die Merck verliest. In augustus van het vorige jaar wees een jury in Texas ene Robert Ernst 253,3 miljoen dollar toe, een bedrag dat conform de Texaanse wet werd verlaagd tot 26,1 miljoen dollar (zie eerdere berichtgeving, 2005:1864). Twee andere rechtszaken won Merck. Advocaten spanden toen minder graag rechtszaken aan, omdat de uitslag in Texas wel eens eenmalig zou kunnen zijn. Maar nu Merck voor de tweede keer het onderspit delft, verwachten juristen dat de uitspraak tot veel meer rechtszaken zal leiden die betrekking hebben op Vioxx. De pijnstiller is in 2004 uit de handel genomen, nadat was gebleken dat het medicijn de kans op een hartaanval vergroot wanneer het langer dan 18 maanden wordt gebruikt.

Tegelijk met de toewijzing van de vergoeding aan McDarby ving een tweede eiser, de 60-jarige Thomas Cona, bot bij de jury. Zijn hartaanval werd volgens de jury niet veroorzaakt door Vioxx, dat hij slechts enkele maanden gebruikte.

The Wall Street Journal (31 maart 2006) meldde dat er tot dusver ruim 9600 aanklachten tegen Merck zijn ingediend. Merck heeft besloten niet te schikken, maar elke zaak voor de rechter uit te vechten. Ook meldde het dagblad dat het hooggerechtshof van New Jersey het licht op groen heeft gezet voor verzekeraars en zorgverstrekkers. Ook zij kunnen Merck nu aanklagen voor de miljoenen dollars die zij voor Vioxx hebben uitgegeven.

Reacties