Navigatiechirurgie en fractuurbehandeling

Klinische praktijk
N.W.L. Schep
A.B. van Vugt
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2006;150:2301-6
Abstract

Samenvatting

- Tijdens operatieve fractuurbehandeling vertrouwt de chirurg op radiologische beelden, zoals die verkregen door middel van fluoroscopie ofwel röntgendoorlichting, CT- of MRI-scans. Dit betekent dat de chirurg een momentopname te zien krijgt.

- Continue beeldvorming is technisch complex en gaat gepaard met een aanzienlijke stralingsbelasting. Tussen de momenten van beeldvorming in moet de chirurg vertrouwen op zijn of haar kennis van de anatomische verhoudingen en driedimensionale oriëntatie. Dit kan leiden tot het incorrect positioneren van implantaten met bijbehorende morbiditeit of soms sterfte.

- Computergeassisteerde chirurgie (CAS) informeert de chirurg tijdens de operatie over de exacte positie van het instrumentarium ten opzichte van het aangedane bot. Het concept is te vergelijken met dat van het ‘global positioning system’ (gps) dat gebruikt wordt in personenauto’s.

- Klinische toepassingen van CAS zijn beschreven voor de operatieve behandeling van fracturen van wervels, het bekken, de heup en lange pijpbeenderen. Binnen de reconstructieve chirurgie wordt CAS gebruikt bij het positioneren van totale heup- of knieprothesen.

- De potentiële voordelen van CAS zijn: een toegenomen nauwkeurigheid, veiligheid en reproduceerbaarheid, gecombineerd met een lagere stralingsbelasting.

- Op dit moment wordt CAS nog niet op grote schaal toegepast. Dit heeft een aantal redenen. De techniek is kostbaar en complex, ofschoon de nieuwe systemen steeds gebruikersvriendelijker worden.

- Mogelijk wordt CAS in de toekomst de standaard binnen bepaalde gebieden van de orthopedie en traumatologie.

Ned Tijdschr Geneeskd. 2006;150:2301-6

Auteursinformatie

Erasmus MC, afd. Chirurgie, Rotterdam.

Hr.N.W.L.Schep, assistent-geneeskundige.

Universitair Medisch Centrum St Radboud, afd. Chirurgie, Nijmegen.

Hr.prof.dr.A.B.van Vugt, traumatoloog.

Contact hr.N.W.L.Schep, Adriaen van der Doeslaan 23 a, 3054 EA Rotterdam (n.schep@erasmusmc.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties