Natuurlijk beloop van myopie onder de loep genomen

Lucas Maillette de Buy Wenniger
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2015;159:C2566

Twee heel verschillende studies geven een mooie blik op de epidemiologie van bijziendheid. Een Finse groep volgde jonge myopen gedurende maar liefst 23 jaar, en het 'European Eye Epidemiology'-consortium verzamelde uit 15 studies de refractiegegevens van 61.946 individuen om zo de prevalentie van brilafwijkingen nauwkeurig in kaart te brengen.

De auteurs van de meta-analyse (Eur J Epidemiol. 2015 Apr;30(4):305-15) berekenden dat net iets meer dan de helft van de Europeanen een brilsterkte van minstens 0,75 dioptrie plus of min heeft. Verziendheid komt daarbij met 25,2% iets minder vaak voor dan bijziendheid (30,6%) en maar een paar procent van de bevolking heeft sterke afwijkingen (bijziendheid van meer dan 6, of hypermetropie van meer dan 3 dioptrie). Clustering per leeftijdsgroep bevestigde de al vaak getoonde verandering in de prevalentie van brilafwijkingen bij jongere generaties: bijziendheid komt bij jongeren vaker voor dan bij Europeanen van middelbare leeftijd, met een piekprevalentie van 47,2% in de groep van 25-29 jaar.

De toename in myopie onder jongeren was in 1983 al een reden voor de Finse oogarts Olavi Pärssinen om 240 schoolkinderen met minstens 3 dioptrie myopie van rond de 10 jaar te randomiseren voor het wel of niet permanent dragen van een vertebril met of zonder leesgedeelte (Acta Ophthalmol. 2014 Dec;92(8):730-9). Bij de laatste controle lukte het om nog 55,3% van het originele cohort voor een oogmeting te traceren.

De Finnen vonden geen correlatie tussen de brilsterkte op volwassen leeftijd en het soort glazen waarvoor de kinderen 23 jaar geleden hadden geloot. Veel lezen en op korte afstand werken maakte kinderen sneller meer myoop, maar correleerde uiteindelijk niet met de mate van bijziendheid op volwassen leeftijd. Als kind weinig sporten en veel binnen zijn, en ouders hebben met een minbril, gaven wel een grotere kans op hogere myopie. Ook nam de bijziendheid bij personen die veel buiten waren en bij thuiskomst tv keken in plaats van een boek lazen minder snel toe. Ter preventie van meer bijziend worden, lijkt buitenspelen voor alle leeftijden dus een goed advies.

Gerelateerde artikelen

Reacties