Tijd voor meer natuur in de zorg?

Natuur op recept

Iemand die bij een theatergordijn staat
Pim van den Dungen
Jolanda Maas
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2025;169:D8444
Abstract

Er zijn veel aanwijzingen dat contact met de natuur positieve gezondheidseffecten heeft. Daar kunnen we in de gezondheidszorg veel meer gebruik van maken.

Uit meta-analyses van observationele studies blijkt dat mensen die meer in aanraking komen met natuur omdat ze in een natuurrijkere omgeving wonen een lager risico hebben op sterfte aan hart- en vaatziekten en op sterfte door alle oorzaken.1 Hiernaast suggereren meta-analyses dat mensen die groener wonen 12% meer kans hebben op een goede zelfgerapporteerde gezondheid en respectievelijk 13% en 28% minder kans op vroeggeboorte en diabetes type 2 en dat een toename van 10% groen geassocieerd is met 4% minder kans op depressie.1 De associatie tussen natuur en gezondheid lijkt sterker voor mensen met een lagere sociaal-economische status.2 In deze observationele onderzoeken is gecorrigeerd voor demografische en sociaal-economische factoren, maar causaliteit kan met dit type onderzoek niet worden aangetoond.

Causaal verband

Hoewel studies naar een causaal verband schaars zijn, bestaan ze wel. Zo onderzocht een dubbelblinde cluster-RCT in Philadelphia het effect van afvalverwijdering en vergroening van leegstaande…

Auteursinformatie

Noord Huisartsen, Amsterdam; dr. P. van den Dungen, huisarts en Vrije Universiteit, Amsterdam. Afd. Klinische, neuro- en ontwikkelingspsychologie; dr. J. Maas, universitair hoofddocent, socioloog.

Contact P. van den Dungen (pimdng@gmail.com)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Auteur Belangenverstrengeling
Pim van den Dungen ICMJE-formulier
Jolanda Maas ICMJE-formulier
Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Huisartsgeneeskunde
Public Health
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties