Natriumbicarbonaatinfusie bij intoxicatie met tricyclische antidepressiva: aanbevolen ondanks gebrek aan wetenschappelijk bewijs

Klinische praktijk
P.J.W.S. Vrijlandt
T.M. Bosch
J.G. Zijlstra
J.E. Tulleken
J.J.M. Ligtenberg
T.S. van der Werf
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2001;145:1686-9
Abstract

Samenvatting

- Natriumbicarbonaat wordt in leerboeken aanbevolen voor patiënten die zich presenteren met een auto-intoxicatie met tricyclische antidepressiva. Cardiale geleidingsstoornissen zouden daarmee kunnen worden behandeld of voorkómen.

- De wetenschappelijke fundering van dit advies werd onderzocht door in Medline te zoeken naar publicaties over klinische onderzoeken die het gebruik van natriumbicarbonaat steunen; 111 artikelen werden onderzocht.

- In observationele, casuïstische beschrijvingen wordt snelle verbetering van hypotensie en hartritmestoornissen na toediening van natriumbicarbonaat gemeld. De resultaten van dierexperimenteel onderzoek zijn controversieel; het is niet duidelijk of alkaliseren dan wel het toedienen van extra natrium het effect bepaalt. Gerandomiseerd onderzoek bij mensen is niet verricht.

- Wegens de geringe toxiciteit en het grote potentiële behandelvoordeel achten wij, ondanks het ontbreken van goed wetenschappelijk bewijs, natriumbicarbonaatinfusie aangewezen.

- Over dosering, concentratie en therapieduur kan geen advies gegeven worden op basis van de literatuur.

Auteursinformatie

Academisch Ziekenhuis, afd. Interne Geneeskunde, Intensive Care Beademing, Postbus 30.001, 9700 RB Groningen.

P.J.W.S.Vrijlandt, assistent-geneeskundige; mw.T.M.Bosch, apotheker; dr.J.G.Zijlstra, internist-intensivist; dr.J.E.Tulleken en dr.J.J.M.Ligtenberg, internisten; dr.T.S.van der Werf, longarts-intensivist.

Contact dr.T.S.van der Werf (t.s.van.der.werf@int.azg.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties