Gezondheidsrisico’s, leefstijl en interventies

Nachtwerk in breder perspectief

Perspectief
Karin I. Proper
Bette Loef
Allard J. van der Beek
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2020;164:D3979
Abstract

Samenvatting

In de afgelopen jaren is er veel onderzoek gedaan naar nachtwerk. Hieruit blijkt dat nachtwerkers een verhoogd risico hebben op diabetes mellitus type 2 en hart- en vaatziekten. Nachtwerkers in de zorg hebben daarnaast een verhoogd risico op griep- en luchtwegklachten. Ook zijn er verschillen in slaap-, bewegings- en voedingspatroon tussen nacht- en dagwerkers. Ondanks dat dit aanknopingspunten biedt voor interventie, ontbreken vooralsnog effectieve interventies om de gezondheidsrisico’s van nachtwerk te verlagen. Net als de Gezondheidsraad adviseren wij om nachtwerk waar mogelijk te beperken. Momenteel wordt er gewerkt aan een richtlijn over nachtwerk voor bedrijfsartsen.

Auteursinformatie

Contact Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Centrum voor Voeding, Preventie en Zorg, Bilthoven: prof.dr. K.I. Proper, senior onderzoeker; drs. B. Loef, promovendus (a.vanderbeek@amsterdamumc.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: er zijn mogelijke belangen gemeld bij dit artikel. ICMJE-formulieren met de belangenverklaring van de auteurs zijn online beschikbaar bij dit artikel.

Auteur Belangenverstrengeling
Karin I. Proper ICMJE-formulier
Bette Loef ICMJE-formulier
Allard J. van der Beek ICMJE-formulier

Ook interessant

Reacties