Nabiximols als substituut voor cannabis?

Commentaar
30-09-2020
Glenn J.H. Dumont

Cannabisafhankelijkheid is wereldwijd een van de meest voorkomende verslavingen, zonder effectieve medicamenteuze behandelingen. Mogelijk is nabiximols als substitutietherapie bruikbaar bij de behandeling van patiënten met een stoornis in het gebruik van cannabis. Hoe effectief is dit middel?

Bij frequent gebruik van cannabis treedt gewenning voor het effect op, wat resulteert in onttrekkingsverschijnselen wanneer de patiënt niet meer gebruikt. Hierdoor kan een negatieve spiraal ontstaan van een escalerende dosering en frequentie in het gebruik van cannabis. Substitutietherapie kan deze cirkel doorbreken door de ontrekkingsverschijnselen te verminderen. Tetrahydrocannabinol (THC) en cannabidiol (CBD) zijn de twee voornaamste componenten van cannabis; dit zijn agonisten voor de cannabinoïde (CB1 en CB2) receptoren.1 Nabiximols, dat toegediend wordt in de vorm van een mondspray, bevat 2,7 mg THC en 2,5 mg CBD per spray.

In 2019 verscheen een onderzoek naar de effectiviteit van nabiximols als substitutietherapie bij mensen die van hun cannabisafhankelijkheid af willen.2 In de In het kort (D4350) staat een beknopte beschrijving van de resultaten.3 De deelnemers aan dit onderzoek gebruikten bijna 2 g cannabis per dag, vergelijkbaar met ruwweg 6-8 joints per dag. De onderzoekers rapporteren dat patiënten die gedurende 12 weken behandeld werden met ...

3 gratis NTvG-artikelen lezen? Maak een online account aan!

Registreer: 3 gratis artikelen

Al een NTvG-account? Log in

Alle artikelen direct lezen?

Abonneer:  €21,00 per maand

  • wekelijks het tijdschrift in de bus
  • online toegang tot nieuws en alle artikelen
  • toegang tot alle geaccrediteerde nascholing