Naalden bepalen effect acupunctuur

Naalden bepalen effect acupunctuur
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2009;153:C61

artikel

Acupunctuur kan nuttig zijn bij hoofdpijn en migraine, maar een nepbehandeling waarbij men de naalden incorrect plaatst, werkt even goed, zo blijkt uit een meta-analyse van de Cochrane Collaboration.

Onderzoeksleider Klaus Linde van de afdeling Natuurgeneeskunde van de Technische Universität München zegt in het Duitse Ärzteblatt (21 januari 2009) dat de werkzaamheid van acupunctuur waarschijnlijk zit in het geloof in de techniek. ‘Veel van het klinische profijt wordt veroorzaakt door het aanbrengen van de naalden, maar de plaats van de naald lijkt minder belangrijk. Dat betekent dat de specifieke naaldposities minder belangrijk zijn dan behandelaren traditioneel beweren.’

Linde en collega’s voerden 2 aparte reviews uit om te zien of acupunctuur effectief is in de preventie van spanningshoofdpijn en migraine. In totaal ging het om 33 studies met 6736 personen.

Zij concluderen dat personen die gedurende 8 weken met acupunctuur behandeld werden voor migraine, tijdens de behandelingsperiode minder hoofdpijn hadden dan personen die alleen pijnstillers gebruikten. Het maakte daarbij echter weinig uit of men de naalden correct geplaatst had.

Voor de behandeling van spanningshoofdpijn waren de resultaten moeilijker te interpreteren. In het algemeen werkte acupunctuur beter dan pijnstillers. Voor minder ernstige hoofdpijn werkte acupunctuur iets beter dan het willekeurig plaatsen van naalden.

Volgens Linde is het belangrijk te weten hoe lang een verbetering van de klacht door acupunctuur aanhoudt en of beter getrainde acupuncturisten werkelijk betere resultaten boeken dan degenen met alleen een basistraining.

Gerelateerde artikelen

Reacties