Myelitis transversa door schistosomiasis

Klinische praktijk
Julian D. Machiels
Maarten Cobussen
Ron W. Bosboom
Nienke J.H. van Os
Albertus T.M. Hageman
Robert-Jan Hassing
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2018;162:D2382
Abstract

Rectificatie

Op dit artikel is de volgende verbetering gekomen:

In het onderschrift van figuur 1 staat dat het gaat om een ‘80-jarige man’. Dit moet een ‘17-jarige man’ zijn.

Bij vluchtelingen in Nederland is men alert op diverse infectieziekten, zoals tuberculose, hiv en hepatitis B. In sub-Sahara Afrika is schistosomiasis een veelvoorkomende parasitaire infectie en de prevalentie onder vluchtelingen uit deze regio is hoog.1 Wij presenteren een bijzonder geval van schistosomiasis bij een vluchteling uit Eritrea.

Samenvatting

Achtergrond

Neurogene schistosomiasis is een ernstige complicatie van een infectie met Schistosoma. Deze infectie kan myelitis transversa tot gevolg hebben. Acute myelitis transversa is een zeldzame aandoening van het ruggenmerg die zich kan presenteren met spierzwakte, verminderde sensibiliteit en darm- of blaasdisfunctie.

Casus

Een 17-jarige vluchteling uit Eritrea, die sinds 3 weken in Nederland was, had sinds een week rugpijn en progressieve uitval van beide benen. Zowel het klinisch beeld als de MRI-beelden pasten bij myelitis transversa. Er werden eieren van Schistosoma mansoni in de feces aangetroffen en zowel in het serum als de liquor waren antistoffen tegen Schistosoma wormen en eieren aanwezig, waarop de diagnose ‘neuroschistosomiasis’ gesteld werd. Na behandeling met praziquantel en prednison herstelde patiënt volledig.

Conclusie

Schistosomiasis is een veelvoorkomende parasitaire ziekte in sub-Sahara Afrika die bij uitbreiding naar het ruggenmerg myelitis transversa tot gevolg kan hebben. Spoedige herkenning en behandeling is noodzakelijk om blijvende schade te voorkomen. Een goede geografische anamnese is hierbij essentieel.

Auteursinformatie

Rijnstate, Arnhem. Afd. Medische Microbiologie: drs. J.D. Machiels, aios medische microbiologie (thans: Radboudumc Nijmegen); drs. R.W. Bosboom, medisch microbioloog. Afd. Interne Geneeskunde: drs. M. Cobussen, aios interne geneeskunde; dr. R. Hassing, internist-infectioloog.Afd. Neurologie: drs. N.J.H. van Os, aios neurologie (thans: Radboudumc Nijmegen); drs. A.T.M. Hageman, neuroloog.

Contact J.D. Machiels (julian.machiels@radboudumc.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Verantwoording

J. J. van Hellemond, parasitoloog (Erasmus MC) heeft de liquordiagnostiek uitgevoerd; M. van Gorp, radioloog (Rijnstate ziekenhuis) heeft bijgedragen aan de interpretatie van de MRI-beelden; Niels Peters, analist, (Slingeland ziekenhuis) heeft de video’s aangeleverd.

Auteur Belangenverstrengeling
Julian D. Machiels ICMJE-formulier
Maarten Cobussen ICMJE-formulier
Ron W. Bosboom ICMJE-formulier
Nienke J.H. van Os ICMJE-formulier
Albertus T.M. Hageman ICMJE-formulier
Robert-Jan Hassing ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties