Myelitis transversa door schistosomiasis

Casuïstiek
15-05-2018
Julian D. Machiels, Maarten Cobussen, Ron W. Bosboom, Nienke J.H. van Os, Albertus T.M. Hageman en Robert-Jan Hassing

Bij vluchtelingen in Nederland is men alert op diverse infectieziekten, zoals tuberculose, hiv en hepatitis B. In sub-Sahara Afrika is schistosomiasis een veelvoorkomende parasitaire infectie en de prevalentie onder vluchtelingen uit deze regio is hoog.1 Wij presenteren een bijzonder geval van schistosomiasis bij een vluchteling uit Eritrea.

Op dit artikel is de volgende verbetering gekomen:

In het onderschrift van figuur 1 staat dat het gaat om een ‘80-jarige man’. Dit moet een ‘17-jarige man’ zijn.


 

Samenvatting

Achtergrond

Neurogene schistosomiasis is een ernstige complicatie van een infectie met Schistosoma. Deze infectie kan myelitis transversa tot gevolg hebben. Acute myelitis transversa is een zeldzame aandoening van het ruggenmerg die zich kan presenteren met spierzwakte, verminderde sensibiliteit en darm- of blaasdisfunctie.

Casus

Een 17-jarige vluchteling uit Eritrea, die sinds 3 weken in Nederland was, had sinds een week rugpijn en progressieve uitval van beide benen. Zowel het klinisch beeld als de MRI-beelden pasten bij myelitis transversa. Er werden eieren van Schistosoma mansoni in de feces aangetroffen en zowel in het serum als de liquor waren antistoffen tegen Schistosoma wormen en eieren aanwezig, waarop de diagnose ‘neuroschistosomiasis’ gesteld werd. Na behandeling met praziquantel en prednison herstelde patiënt volledig.

Conclusie

Schistosomiasis is een veelvoorkomende parasitaire ziekte in sub-Sahara Afrika die bij uitbreiding naar het ruggenmerg myelitis transversa tot gevolg kan hebben. Spoedige herkenning en behandeling is noodzakelijk om blijvende schade te voorkomen. Een goede geografische anamnese is hierbij essentieel.

Om deze pagina weer te geven moet u ingelogd zijn.

Heeft u nog geen abonnement?

Sluit een abonnement af

Heeft u al een abonnement?

Registreren

Log in als abonnee

Inloggegevens kwijt?