Morgellons, een ‘sociaal overdraagbare’ aandoening

Klinische praktijk
Sebastiaan A.S. van der Bent
Patrick M. Kemperman
Nienke C. Vulink
Rick Hoekzema
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2019;163:D4109
Abstract

Samenvatting

Achtergrond

De ziekte van Morgellon is een omstreden aandoening die wordt gekenmerkt door verschillende huidklachten, zoals wonden, jeuk en pijn, waarbij de patiënt de sterke overtuiging heeft dat deze worden veroorzaakt door draden of vezels die de huid penetreren. Het onderwerp wordt veel bediscussieerd op social media, wat gepaard gaat met een toename van patiënten die denken dat zij de aandoening hebben.

Casus

Een 56-jarige vrouw had sinds 3 jaar last van dwangmatige handelingen met haar haren en krabben aan de huid. Zij was ervan overtuiging dat er draden onder haar huid liepen. Zij had bij zichzelf de diagnose ‘ziekte van Morgellon’ gesteld. Behandeling op het psychodermatologie-spreekuur leidde tot afname van de klachten.

Conclusie

Het merendeel van de medici neemt aan dat de ziekte van Morgellon een variant is van een infestatiewaan. Hoewel er medici en niet-medici zijn die stellen dat een infectie de oorzaak is, is nooit een infectieuze oorzaak gevonden.

Auteursinformatie

Amsterdam UMC (locatie AMC), Amsterdam. Afd. Dermatologie: drs. S.A.S. van der Bent, aios dermatologie; drs. P.M. Kemperman en prof.dr. R. Hoekzema, dermatologen. Afd. Psychiatrie: dr. N.C. Vulink, psychiater.

Contact S.A.S. van der Bent (s.bent@vumc.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Auteur Belangenverstrengeling
Sebastiaan A.S. van der Bent ICMJE-formulier
Patrick M. Kemperman ICMJE-formulier
Nienke C. Vulink ICMJE-formulier
Rick Hoekzema ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties