Morfine geïndiceerd bij patiënten met astma cardiale?

Aanwijzingen voor negatieve effecten van morfine
Stand van zaken
30-11-2015
Thijs W.H. Flinsenberg, Joep van der Leeuw, Asaf Gafni, Antonie J.H.H.M. van Oostrom en Jeroen P.H. van Wijk

Reacties (3)

Arnoud Eerenbeemt
03-12-2015 12:24

Een kleinigheidje!

Een kleinigheidje! Ongetwijfeld heeft slechts uw zet- of tikduiveltje toegeslagen. Uw kundige en nauwgezette redactie weet immers minstens zo goed als ik dat 'asthma cardiale' Latijn is en dus een ouderwetse -h- behoeft.

Arnoud Eerenbeemt

Jan de Waard
11-12-2015 21:34

Morfine bij asthma cardiale

zou het in bepaalde omstandigheden vanuit palliatief oogpunt toch niet te verkiezen zijn om bij patiënten met een slechte prognose (waarbij bv afspraak niet beademen gemaakt is) met een asthma cardiale toch morfine te geven?

want hoewel morfine de kans op een fatale afloop vergroot geeft het de patiënt wel vaak verlichting van een stikervaring.

Jan de Waard, huisarts

Thijs Flinsenberg
12-12-2015 14:21

Morfine is bewezen effectief (auteurs)

Morfine is bewezen effectief bij de bestrijding van dyspneu en wordt ook geadviseerd in de palliatieve richtlijnen. Indien een patient in een palliatief traject een asthma cardiale ontwikkelt gaat het comfort voor op de kans op overleven. In dit geval is de indicatie niet de behandeling van asthma cardiale, maar comfort, en lijkt morfine een goede optie. Bij een individuele patiënt kan er zeker reden zijn om van de optimale behandeling af te wijken, maar het reflexmatig geven van morfine als eerste behandeling is ons inziens niet gegrond.