Mogelijke toepassingen van organoïden in de geneeskunde

Illustratie van cellen.
Marjolein Mijnders
Sabine A. Fuchs
Edward E.S. Nieuwenhuis
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2022;166:D6011
Abstract

Samenvatting

Met de ontwikkeling van organoïden als driedimensionale modelorgaantjes is het mogelijk geworden de groei van menselijke organen na te bootsen in kweekschaaltjes. Omdat deze modelorgaantjes worden gemaakt van weefsel of stamcellen van patiënten, blijven de genetische eigenschappen van de patiënt behouden en zijn het specifiekere ziektemodellen dan cellijnen en proefdieren. Het gebruik van organoïden voor pathofysiologisch onderzoek heeft ons begrip van veel ziekten al vergroot. Organoïden worden nu al gebruikt voor patiëntspecifieke medicijntesten bij cystische fibrose en dit zal snel ook mogelijk worden voor andere ziekten met een genetische oorzaak. Daarnaast kan transplantatie van eigen, genetisch gecorrigeerde organoïden een nieuwe behandeloptie worden. Om het potentieel van organoïden in de geneeskunde volledig te benutten moeten onder andere de kweken verder gestandaardiseerd en geoptimaliseerd worden om een betere orgaan- of ziekterepresentatie te bereiken. Hiermee zouden organoïden in rap tempo de gepersonaliseerde en regeneratieve geneeskunde kunnen veranderen.

Auteursinformatie

UMC Utrecht, Wilhelmina Kinderziekenhuis, afd. Maag-, Darm- en Leverziekten, Utrecht: dr. M. Mijnders, moleculair bioloog; dr. S.A. Fuchs, metabool kinderarts en onderzoeker; prof.dr. E.E.S. Nieuwenhuis, kinderarts (tevens: University College Roosevelt, Middelburg).

Contact E.E.S. Nieuwenhuis (e.e.s.nieuwenhuis@umcutrecht.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: er zijn mogelijke belangen gemeld bij dit artikel. ICMJE-formulieren met de belangenverklaring van de auteurs zijn online beschikbaar bij dit artikel.

Auteur Belangenverstrengeling
Marjolein Mijnders ICMJE-formulier
Sabine A. Fuchs ICMJE-formulier
Edward E.S. Nieuwenhuis ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties