Mogelijke blootstelling aan rabiës in de anamnese: rabiësadvisering in Nederland

Klinische praktijk
D.J.M.A. Beaujean
I.M.S. van Ouwerkerk
A. Timen
R.J.F. Burgmeijer
P.E. Vermeer-de Bondt
J.E. van Steenbergen
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2008;152:473-7
Abstract

Dames en Heren,

Rabiës (hondsdolheid) is in Nederland een zeer zeldzame infectieziekte. De ziekte wordt veroorzaakt door het rabiësvirus dat via speeksel van een geïnfecteerd zoogdier of een geïnfecteerde mens door een beet of krab wordt overgebracht.1 Dit gebeurt vrijwel alleen in gebieden waar rabiës endemisch is. De ziekte kan worden voorkomen door vaccinatie; de beroemde bacterioloog Pasteur diende het eerste vaccin in 1885 toe. In Nederland is er de afgelopen 30 jaar 2 maal humane rabiës gemeld. Het betrof een 49-jarige man die in 1996 in Marokko door een hond in het gezicht was gebeten.2 Pas anderhalve maand na het incident kreeg hij onvolledige postexpositieprofylaxe zonder menselijk antirabiësimmunoglobuline (MARIG). De patiënt overleed.2 Recent overleed een 34-jarige Nederlandse vrouw nadat zij in Kenia met rabiës was besmet. De vrouw was tijdens haar vakantie in Kenia enkele maanden eerder op een camping tijdens het tandenpoetsen door een vleermuis…

Auteursinformatie

Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), Centrum Infectieziektebestrijding, Interne postbak 13, Postbus 1, 3720 BA Bilthoven.

Mw.D.J.M.A.Beaujean, gezondheidswetenschapper; mw.I.M.S.van Ouwerkerk, sociaal verpleegkundige en antropoloog; mw.A.Timen, arts infectieziektebestrijding; mw.P.E.Vermeer-de Bondt, arts epidemiologie en surveillance; hr.dr.J.E.van Steenbergen, arts maatschappij en gezondheid en epidemioloog.

Nederlands Vaccin Instituut, Bilthoven.

Hr.R.J.F.Burgmeijer, arts.

Contact mw.D.J.M.A.Beaujean (desiree.beaujean@rivm.nl)

Verbeteringen
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties