Moeten naalden van de hyfrecator na gebruik gesteriliseerd worden?

Klinische praktijk
A.C.P. de Bruijn
C. Wassenaar
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1999;143:2443

VRAAG 4. Veel hyfrecators (coagulatieapparaten) hebben naalden met een kunststofvatting (bakeliet of een plasticsoort). De kunststofonderdelen van deze naalden zullen zeker smelten in een heteluchtsterilisator, die in veel huisartspraktijken aanwezig is. Uitkoken wordt tegenwoordig als onvoldoende deugdelijk beschouwd, begrijp ik.

In veel praktische huisartstradities veronderstelt men al of niet terecht - dat is dus de vraag - dat door de hitte van de hyfrecator mogelijke ziektekiemen direct tijdens het gebruik gedood worden, waardoor er geen kans op overdracht van micro-organismen van de ene patiënt naar de volgende is. Kortom, ik acht het heel wel mogelijk dat de gebruikte naalden van een hyfrecator om deze en andere redenen in diverse huisartsen- en dermatologenpraktijken na gebruik niet gesteriliseerd worden.

Is het mogelijk op deze vraag een duidelijk, zo mogelijk op bewijzen gebaseerd, antwoord te geven? Een bevestigend antwoord zal logistieke gevolgen hebben (aanschaf andere hyfrecator of aanschaf autoclaaf) in een niet…

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties