Twee verslaafde patiënten met een borderlinepersoonlijkheidsstoornis

Misbruik van quetiapine

Klinische praktijk
Tetyana M. Galyuk
Greta de Backer
Cor A.J. de Jong
Erna Beers
Anton J.M. Loonen
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2009;153:B102
Abstract

Samenvatting

Bij 2 patiënten met de dubbele diagnose ‘middelenafhankelijkheid’ en ‘borderlinepersoonlijkheidsstoornis’ stelden wij misbruik van quetiapine vast. De eerste patiënt was een 37-jarige man met een cocaïne- en alcoholafhankelijkheid, die quetiapine (maximaal 300 mg/dag) voorgeschreven kreeg ter behandeling van stemmingslabiliteit en onrust. Hij misbruikte quetiapine als pepmiddel, met een inname tot 8 tabletten per dag (800 mg). De tweede patiënt was een 44-jarige vrouw met een alcohol- en cannabisverslaving. Ook zij kreeg quetiapine (maximaal 300 mg/dag) voorgeschreven, maar misbruikte dit om ‘rust in haar hoofd’ te krijgen. Bij het voorschrijven van quetiapine aan personen met ernstige verslavingsproblematiek moet men rekening houden met de kans op misbruik.

Auteursinformatie

Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg, Emergis, afd. Verslavingszorg, Goes.

Drs. T.M. Galyuk, arts in opleiding tot Master in Addiction Medicine; drs. G. de Backer, psychiater.

Radboud Universiteit, Nijmegen.

Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb, 's-Hertogenbosch.

Drs. E. Beers, arts.

Rijksuniversiteit Groningen, afd. Farmacie, Groningen.

Prof.dr. A.J.M. Loonen, arts en klinisch farmacoloog (tevens: GGZ Westelijk Noord-Brabant, afd. Langdurige Zorg, Halsteren).

Contact Prof.dr. C.A.J. de Jong, arts en psychotherapeut (galyuk@emergis.nl)

Verantwoording

De nationale centra voor de registratie van bijwerkingen leverden data aan voor deze studie. De meningen en conclusies zijn niet noodzakelijkerwijs die van de verschillende centra of van de WHO.
Belangenconflict: geen gemeld. Financiële ondersteuning: geen gemeld.
Aanvaard op 10 december 2008

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

Een belangwekkend, voor mij onbekend, feit dat quetiapine en andere psychofarmaca waarvan ik het niet had verwacht, als euforiserende drug kunnen worden gebruikt. Het zet mij aan het denken over het gebruik 'als moderne egokit' bij persoonlijkheidsstoornissen en slaapmiddel bij andere patiënten. Ook de recente registratie voor bipolaire depressie komt hiermee in een ander licht te staan. Ik heb de achtergrondartikelen over dit laatste onderwerp nog niet gelezen, maar cocaïne werkt ook stemmingsverhogend op korte termijn, dus voorzichtigheid en alertheid lijkt geboden.

Parnassia Bavo Groep, Klinisch Centrum Ouderen, Den Haag

Drs. Harm-Pieter Spaans, psychiater