Minimaal invasieve parathyreoïdectomie: ook zonder het gebruik van intraoperatieve parathormoonmeting of gammaprobe een goede behandeling voor primaire hyperparathyreoïdie

Onderzoek
S.P. Fuchs
A.B. Smits
P. de Hooge
A.F. Muller
J.P. Gelissen
Th. van Dalen
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2005;149:1463-7
Abstract

Samenvatting

Doel

Resultaten vaststellen van de chirurgische behandeling van patiënten met primaire hyperparathyreoïdie via een minimaal invasieve methode, zonder gebruik van een intraoperatieve parathormoon(PTH-)meting en/of een gammaprobe.

Opzet

Retrospectief.

Methoden

Gegevens werden verzameld uit 2 ziekenhuizen in Utrecht, over 49 patiënten met primaire hyperparathyreoïdie die in opzet minimaal invasief waren geopereerd via een laterale halsincisie, nadat preoperatief lokaliserend onderzoek bij hen aanwijzingen had laten zien voor een solitair bijschildklieradenoom. Het betrof 9 mannen en 40 vrouwen, met een mediane leeftijd van 58 jaar (uitersten: 25-84). In het Mesos Medisch Centrum (n = 29) was uitgebreider preoperatief onderzoek verricht (bij 76 van de patiënten scintigrafie, CT en echografie). In het Diakonessenhuis (n = 20) bestond een voorkeur voor scintigrafie. Tijdens de operatie was geen gebruikgemaakt van een intraoperatieve PTH-meting of een gammaprobe. In het Diakonessenhuis was intraoperatief wel vriescoupeonderzoek verricht.

Resultaten

Bij 44 van de 49 patiënten (90) was het bijschildklieradenoom gevonden en verwijderd via de minimaal invasieve methode, resulterend in normocalciëmie. Bij de 5 overige patiënten volgde genezing na een conventionele halsexploratie; bij 2 van hen was de afwijking bij conventionele halsexploratie alsnog teruggevonden op de eerder bij beeldvorming aangegeven lokalisatie. Bij 2 patiënten was het postoperatieve beloop gecompliceerd door een uitval van de N. laryngeus recurrens. De genezingskans van een minimaal invasieve exploratie was gelijk in de 2 groepen.

Conclusie

Ook zonder intraoperatieve PTH-bepaling of gammaprobegebruik leidde minimaal invasieve parathyreoïdectomie bij 90 van de patiënten tot genezing.

Ned Tijdschr Geneeskd 2005;149:1463-7

Auteursinformatie

Diakonessenhuis, Bosboomstraat 1, 3512 KE Utrecht.

Afd. Chirurgie: mw.S.P.Fuchs, onderzoeker; hr.dr.Th.van Dalen, chirurg.

Afd. Nucleaire Geneeskunde: hr.dr.P.de Hooge, nucleair-geneeskundige.

Afd. Interne Geneeskunde: hr.dr.A.F.Muller, internist-endocrinoloog.

Mesos Medisch Centrum Utrecht, Utrecht.

Afd. Chirurgie: mw.dr.A.B.Smits, chirurg.

Afd. Radiologie: hr.J.P.Gelissen, radioloog.

Contact hr.dr.Th.van Dalen (tvdalen@diakhuis.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties