Minder vallen door tai chi

Opinie
Vincent A. van Vugt
Otto R. Maarsingh
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2019;163:D3592
Abstract

Beweeginterventies, waaronder tai chi, zijn al jaren een belangrijk onderdeel van valpreventie bij ouderen. Recentelijk liet een gerandomiseerd onderzoek zien dat ouderen die tai chi-oefeningen doen aanzienlijk minder vaak vallen dan ouderen die andersoortige oefeningen doen.1 Daarmee wordt het wetenschappelijk bewijs voor de effectiviteit van tai chi ter preventie van valincidenten steeds groter.

Amerikaanse onderzoekers hebben een tai chi-oefentherapie voor ouderen ontwikkeld.2 De oefeningen verbeteren het functionele evenwicht, de kracht van de onderste extremiteiten, de aandacht bij bewegingen en de sensorische integratie van zicht, proprioceptie en het vestibulaire systeem. Tai chi is van origine een Chinese vechtsport en is gebaseerd op de overtuiging dat je door stabiel staan, het uitvoeren van gecoördineerde lichaamsbewegingen en mentale alertheid goed kan vechten.2 Dat zijn precies de kwaliteiten die ouderen met een hoog valrisico ook goed kunnen gebruiken.

Valincidenten vormen een belangrijk gezondheidsprobleem in Nederland. Een derde van de thuiswonende 65-plussers valt minstens één keer per jaar.3 Niet elke val veroorzaakt ernstig letsel, maar die kans neemt wel toe met de leeftijd. In 2017 bezochten 102.000 Nederlandse ouderen na een valincident de SEH, wat erop neerkomt dat circa elke 5 minuten een oudere na een valincident op de SEH komt. Vallen leidt tot een…

Auteursinformatie

Amsterdam UMC, locatie VUmc, afd. Huisartsgeneeskunde & Ouderengeneeskunde: drs. V.A. van Vugt, aioto; dr. O.R. Maarsingh, huisarts-onderzoeker.

Contact O.R. Maarsingh (o.maarsingh@vumc.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Auteur Belangenverstrengeling
Vincent A. van Vugt ICMJE-formulier
Otto R. Maarsingh ICMJE-formulier
Tai chi als valpreventie

Ook interessant

Reacties