Met MammaPrint minder vaak adjuvante chemotherapie*

Resultaten van de MINDACT-studie bij vrouwen met borstkanker
Onderzoek
11-04-2017
J.J.M. (Koos) van der Hoeven

Reacties (1)

Inloggen om een reactie te plaatsen
Ewout Steyerberg
29-04-2017 10:43

Conclusie MINDACT-studie is onjuist

Dit artikel geeft een helder overzicht van de kernbevindingen van de MINDACT-studie maar is apert onjuist in de conclusie dat “adjuvante chemotherapie de kans op ziektevrije overleving niet verbetert”. Ten eerste had de MINDACT-studie te weinig statistische kracht om een betrouwbare uitspraak te doen over het effect van chemotherapie. Het redactioneel stelt terecht: “De uitkomsten vertellen ons echter weinig over het individuele behandeleffect van adjuvante chemotherapie bij patiënten met een klinisch hoog risico.” 1 Ten tweede was het geobserveerde relatieve effect van chemotherapie in lijn met de literatuur. In MINDACT was het relatieve effect 0.78 met een breed betrouwbaarheidsinterval in de groep patiënten met een klinisch hoog en genetisch laag risicoprofiel, en in een meta-analyse ongeveer 0.8 2. Het is een bekende valkuil dat afwezigheid van bewijs wordt geïnterpreteerd als bewijs van afwezigheid van effect. Het originele MINDACT artikel is hier wel zorgvuldig, met als conclusie dat de ziektevrije overleving 1,5 procentpunt lager is zonder chemotherapie in de groep patiënten met een klinisch hoog en genetisch laag risicoprofiel. In de tekst wordt benadrukt dat de studie ‘underpowered’ was om het chemotherapie effect betrouwbaar te testen 3. Dat is de grote beperking van deze studie: te klein om effecten van behandeling in specifieke groepen betrouwbaar vast te stellen. 
 

1.    van der Graaf Y. De gemiddelde Nederlander bestaat niet. NTvG 2017.
2.    Early Breast Cancer Trialists' Collaborative G. Multi-agent chemotherapy for early breast cancer. Cochrane Database Syst Rev 2002:CD000487.
3.    Cardoso F, van't Veer LJ, Bogaerts J, et al. 70-Gene Signature as an Aid to Treatment Decisions in Early-Stage Breast Cancer. N Engl J Med 2016;375:717-29.
 

Prof Dr E.W. Steyerberg
Hoogleraar Klinische Biostatistiek en Medische Besliskunde
LUMC en Erasmus MC