Meniscustransplantatie als optie bij pijnlijke artrose na meniscectomie

Klinische praktijk
E.R.A. van Arkel
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2004;148:130-3
Abstract

Samenvatting

- Menisci hebben een schokabsorberende functie en ze verdelen de druk gelijkmatig over het gewrichtskraakbeen. Andere functies zijn: voeding van het gewrichtskraakbeen, secundaire stabiliteit, en proprioceptie.

- Bij een meniscusscheur wordt gestreefd naar hechten van de meniscus en als dat niet mogelijk is, artroscopische partiële meniscectomie.

- Een aantal jaren na meniscectomie ontstaat bij een groot deel van de patiënten artrose, met klachten van pijn en functieverlies van de knie.

- Om de klachten van deze artrose te verminderen, is onderzoek naar meniscustransplantaties gedaan. In 2 langetermijnstudies zonder controlegroep waren er redelijke resultaten van meniscustransplantaties. De resultaten van mediale-meniscustransplantaties zijn afhankelijk van het intact zijn van de voorste kruisband.

- Als indicatie voor een meniscustransplantatie na meniscectomie wordt gehanteerd: invaliderende pijn na (sub)totale meniscectomie, leeftijd <  45-50 jaar, een normale beenas en een stabiele knie.

Auteursinformatie

MCH Westeinde Ziekenhuis, afd. Orthopedie, Postbus 432, 2501 CK Den Haag.

Hr.dr.E.R.A.van Arkel, orthopedisch chirurg

(e.van.arkel@mchaaglanden.nl).

Contact (e.van.arkel@mchaaglanden.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties