Menière en zijn ziekte

Perspectief
Jan van Gijn
Joost P. Gijselhart
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2011;155:A4156
Abstract

Prosper Menière (1799-1862) is het derde kind van een koopman in Angers.1,2 Daar gaat hij naar school en vat hij een blijvende liefde op voor botanie en klassieke letteren.3 Zijn studie geneeskunde voltooit hij in Parijs. In 1828 wordt hij assistent bij de chirurg Guillaume Dupuytren (1777-1835) in het Hôtel Dieu. Daar zorgt hij voor de gewonden van de ‘Julirevolutie’ van 1830, waarin koning Karel X (de hardleerse broer van Louis XVI) naar Engeland vlucht.

In 1832 behandelt Menière met succes de door cholera getroffen Mathieu Orfila (1787-1853), decaan van de medische faculteit. In diens salon ontmoet hij daarna behalve wetenschappers ook politici, generaals en kunstenaars.2 Het jaar erop wordt hij aangewezen als arts voor de gevangen gehouden hertogin van Berry, verweduwde schoondochter van Karel X, die heimelijk is teruggekeerd om de troon te bemachtigen voor haar 12-jarige zoon.1 Als zij bevalt van een dochter uit…

Auteursinformatie

Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, Amsterdam.

Prof.dr. J. van Gijn, curator medisch-historische bibliotheek, drs. J.P. Gijselhart, cultuurfilosoof en bibliothecaris.

Contact prof.dr. J. van Gijn (jan@vangijn.com)

Verantwoording

Belangenconflict: geen gemeld. Financiële ondersteuning: J.P. Gijselhart heeft een deeltijdaanstelling bij de Vereniging Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.
Aanvaard op 8 november 2011

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties