Meer MDMA en meer nieuwe drugs in Europa

Eveline Dokter
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2016;160:C3051

artikel

MDMA zorgt niet alleen voor een opleving bij gebruikers, maar ook voor een opleving in de Europese drugsmarkt. Tot voor kort nam het MDMA-gebruik in veel landen af na een piek in het begin van de jaren 2000, resultaten vanaf 2013 wijzen op een toename. Dat is een van de conclusies in het Europees drugsrapport 2016 van het Europees waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving (EWDD).

Volgens een voorzichtige schatting was de markt voor illegale drugs in 2013 zo’n 21-31 miljoen euro waard, het aandeel van cannabis was ongeveer 38%. Drugsgebruikers zijn niet meer afhankelijk van de dealer op de hoek van de straat, vooral cannabisproducten en MDMA (ecstasy) kunnen ook online aangeschaft worden op anonieme ‘darknets’ in ruil voor bitcoins.

Europeanen zijn de laatste jaren sterkere drugs, meer verschillende drugs en nieuwe drugs gaan gebruiken. Dit stelde de EWDD vast door middel van vragenlijsten, drugsvangsten, analyse van afvalwater en de administratie van verslavingszorg en ziekenhuizen. In West- en Zuid-Europese landen is cocaïne erg populair terwijl Noord- en Oost-Europeanen vaker amfetamines (speed, pep) gebruiken. Ongeveer 1% van de Europese volwassenen gebruikte dagelijks of bijna dagelijks cannabis en 24,8% gebruikte dit ooit in zijn leven. Nederland scoorde in 2014 net onder het gemiddelde (24,1%). Synthetische cannabinoïden vormen een groeiend probleem: er duiken nieuwe varianten op die giftig zijn en voor meerdere sterfgevallen zorgen.

Het aantal drugsdoden wordt binnen de EU op verschillende manieren gerapporteerd. Cijfers uit 2014 laten zien dat in de EU, Turkije en Noorwegen 7107 drugsdoden vielen (18,3 per miljoen inwoners). Nederland rapporteerde 119 drugsgerelateerde sterfgevallen (10,8 per miljoen inwoners). Dit is relatief veel minder dan in Estland (113,2 per miljoen inwoners), maar veel meer dan in Roemenië (2,4 per miljoen inwoners).

Cannabis wordt op veel verschillende locaties in Europa geproduceerd, vaak voor lokaal gebruik. De productie van methamfetamine (crystal meth) vindt vooral rond Tsjechië plaats, maar ook Nederland en Litouwen produceren deze drug. Nederland is de Europese hoofdproducent van MDMA. De prevalentieschatting uit 2014 laat zien dat 7,4% van de Nederlanders tussen de 15-64 jaar ooit MDMA gebruikte. Van de Europeanen heeft 3,9% ooit MDMA gebruikt, de Britten voeren met 9,2% de lijst aan. Turkije is met 0,1% hekkensluiter maar in 2014 vielen daar 113 MDMA-gerelateerde doden. In Nederland zien hulpverleners op SEH’s en op eerstehulpposten van festivals een toename van het aantal MDMA-vergiftigingen.

Analyse van afvalwater is een manier om een beeld te krijgen van het drugsgebruik. Dit kan voor onder andere cocaïne, amfetamine, methamfetamine en MDMA. Amsterdam is de Europese koploper wat betreft de hoeveelheid MDMA in het afvalwater (166 mg per 1000 inwoners per dag), maar ook kleinere Nederlandse steden hebben flink wat ecstasy in het water. De EWDD rapporteert dat er in Eindhoven 131 mg MDMA per 1000 inwoners per dag in het afvalwater zit en een regionale pilotstudie uit Utrecht laat zien dat ook Katwoude (65 mg), Enkhuizen (51 mg), Nijkerk (39 mg) en Bunnik (32 mg) MDMA ontdekt hebben.

Gerelateerde artikelen

Reacties