Meer gebruik van alternatieve diëten en van andere alternatieve behandelingen door kankerpatiënten: Houtsmuller is in, Moerman is uit

Onderzoek
F.S.A.M. van Dam
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1999;143:1421-4
Abstract

Samenvatting

Doel

Vaststellen van de omvang van het gebruik van alternatieve diëten en andere alternatieve behandelingen door kankerpatiënten.

Opzet

Descriptief, enquête.

Methode

Gedurende een week werden alle 429 patiënten die de polikliniek van het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis bezochten schriftelijk geënquêteerd met betrekking tot hun gebruik van alternatieve behandelwijzen, de redenen van dat gebruik en de extra kosten die zij hiervoor moesten maken. In totaal namen 405 patiënten deel aan dit onderzoek.

Resultaten

In totaal maakten 121 (30) van de patiënten gebruik van een alternatieve behandeling. Van de 51 patiënten (13) die een alternatief dieet gebruikten, paste 63 het Houtsmuller-dieet toe. Twaalf jaar geleden werd door 8 van de patiënten een alternatief dieet gebruikt, voornamelijk dat van Moerman; het Houtsmuller-dieet kwam toen niet voor. Van de 405 patiënten maakten 70 patiënten (17) gebruik van andere alternatieve behandelwijzen, zoals homeopathie, kruiden en paranormale behandelwijzen; 12 jaar geleden was dit nog 6. Gemiddeld schatten patiënten dat zij ƒ 480,- per maand aan niet-vergoede kosten hadden in verband met het Houtsmuller-dieet en bijpassende supplementen. Iets meer dan de helft van de patiënten die een dieet gebruikte, meende dat het de ziekte zou genezen, het kankerproces zou vertragen of beide.

Conclusie

Vergeleken met 12 jaar geleden was het gebruik van alternatieve diëten en andere alternatieve behandelingen door kankerpatiënten toegenomen met circa 80. Het Houtsmuller-dieet werd toegepast door 63 van de (ex-)gebruikers van een alternatief dieet en had daarmee het Moerman-dieet verdrongen.

Auteursinformatie

Nederlands Kanker Instituut/Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis, afd. Psychosociaal Onderzoek en Epidemiologie, Plesmanlaan 121, 1066 CX Amsterdam.

Prof.dr.F.S.A.M.van Dam, psycholoog.

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties