Medisch tatoeëren, een onbekende behandeloptie

Een hand houdt een tattoomachine vast.
Olivier J. van Not
Rinus M.J. Souisa
Loes Souisa-Kooger
Hans P. van Not
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2022;166:D6445
Abstract

Beste collega’s,

Vandaag gaan we het hebben over medische toepassingen van tatoeëren. Tatoeëren wordt over het algemeen meer als een decoratie gezien dan als een medische behandeloptie. In deze klinische les zetten we de verschillende toepassingen uiteen.

Medisch tatoeëren werd al in de 19e eeuw beschreven.1 Vandaag de dag is de meest bekende toepassing het tatoeëren van de tepel en tepelhof bij patiënten na een borstreconstructie. Medisch tatoeëren kan echter bij meer aandoeningen een behandeloptie zijn. Aan de hand van de volgende 3 patiënten bespreken we de verschillende toepassingen van medisch tatoeëren.

Patiënt A, een 44-jarige vrouw, werd geboren met een naevus flammeus (wijnvlek) in het gelaat. Aanvankelijk camoufleerde zij de wijnvlek dagelijks met make-up. Vanaf haar 14e tot en met haar 40e levensjaar onderging zij verschillende soorten laserbehandelingen, met beperkt effect. Door de laserbehandeling waren er verbrandingen van het gelaat opgetreden, met littekenvorming als gevolg. Littekenvorming bij laserbehandeling treedt op bij belichting met te hoge energiedichtheid of onvoldoende koeling. Bij onze patiënte vielen deze littekens, in combinatie met de nog altijd duidelijk zichtbare naevus flammeus, niet meer goed te camoufleren (figuur 1).

Figuur 1
Behandeling van naevus flammeus met medisch tatoeage
Figuur 1 | Behandeling van naevus flammeus met medisch tatoeage
Foto’s in zijaanzicht van patiënt A met een naevus flammeus, links vóór de behandeling en rechts na de laatste behandeling met medische tatoeage.

De patiënte werd…

Auteursinformatie

UMC Utrecht, afd. Medisch Oncologie, Utrecht: drs. O.J. van Not, arts-onderzoeker. Medical Tattoo Innovations, Goes: R.M.J. Souisa, medisch tatoeëerder; L. Souisa-Kooger, doktersassistent. Admiraal de Ruyter Ziekenhuis, afd. Plastische Chirurgie, Goes: drs. H.P. van Not, plastisch chirurg.

Contact O.J. van Not (O.J.vanNot@umcutrecht.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Auteur Belangenverstrengeling
Olivier J. van Not ICMJE-formulier
Rinus M.J. Souisa ICMJE-formulier
Loes Souisa-Kooger ICMJE-formulier
Hans P. van Not ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties