Medicatiebeoordeling 2.0

Opinie
Michiel A. van Agtmael
Rashudy F. Mahomedradja
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2018;162:D2855
Abstract

Circa 5% van alle ziekenhuisopnames hebben een medicatie-gerelateerde oorzaak,1 waarvan bijna de helft te voorkomen blijkt.2 Deze opnames gaan gepaard met leed voor de patiënt, druk op de opnamecapaciteit in ziekenhuizen en verhoging van de zorgkosten.

Dit geeft stof tot nadenken: waar zitten de pijnpunten in onze kwalitatief hoogstaande zorg en waar is ruimte voor verbetering?

Het voorschrijflandschap

Het voorschrijflandschap verandert. In de eerste lijn is de huisarts verantwoordelijk voor het voorschrijven van medicatie. Maar de Vereniging van Jonge Apothekers stelde recentelijk in haar visiedocument voor dat artsen voortaan diagnoses stellen en de apothekers de geneesmiddelen voorschrijven.3 Daarnaast kunnen patiënten ‘over the counter’-medicijnen als ibuprofen bij de drogist halen en medicamenten als sildenafil via het internet bestellen. Bij patiënten in het ziekenhuis zijn veelal meerdere voorschrijvers betrokken. Ook verpleegkundig specialisten schrijven zelfstandig voor. In een verpleeghuis of andere zorginstelling valt het medicatiebeleid onder weer andere collegae. Het…

Auteursinformatie

VU medisch centrum, afd. Interne Geneeskunde, Amsterdam: prof.dr. M.A. van Agtmael, internist-infectioloog en klinisch farmacoloog; R.F. Mahomedradja, MSc, apotheker-onderzoeker en klinisch farmacoloog i.o.

Contact M.A. van Agtmael (agtmael@vumc.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Auteur Belangenverstrengeling
Michiel A. van Agtmael ICMJE-formulier
Rashudy F. Mahomedradja ICMJE-formulier
Medicatiebeoordeling door ziekenhuisapotheker verlaagt risico op heropname
Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Farmacotherapie
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties