Medicatiebeoordeling 2.0

Commentaar
23-05-2018
Michiel A. van Agtmael en Rashudy F. Mahomedradja

Circa 5% van alle ziekenhuisopnames hebben een medicatie-gerelateerde oorzaak,1 waarvan bijna de helft te voorkomen blijkt.2 Deze opnames gaan gepaard met leed voor de patiënt, druk op de opnamecapaciteit in ziekenhuizen en verhoging van de zorgkosten.

Dit geeft stof tot nadenken: waar zitten de pijnpunten in onze kwalitatief hoogstaande zorg en waar is ruimte voor verbetering?

Het voorschrijflandschap

Het voorschrijflandschap verandert. In de eerste lijn is de huisarts verantwoordelijk voor het voorschrijven van medicatie. Maar de Vereniging van Jonge Apothekers stelde recentelijk in haar visiedocument voor dat artsen voortaan diagnoses stellen en de apothekers de geneesmiddelen voorschrijven.3 Daarnaast kunnen patiënten ‘over the counter’-medicijnen als ibuprofen bij de drogist halen en medicamenten als sildenafil via het internet bestellen. Bij patiënten in het ziekenhuis zijn veelal meerdere voorschrijvers betrokken. Ook verpleegkundig specialisten schrijven zelfstandig voor. In een verpleeghuis of andere zorginstelling valt het medicatiebeleid onder weer andere collegae. Het medicatiebeleid van een patiënt met polyfarmacie kan worden vergeleken ...

3 gratis NTvG-artikelen lezen? Maak een online account aan!

Registreer: 3 gratis artikelen

Al een NTvG-account? Log in

Alle artikelen direct lezen?

Abonneer:  €21,00 per maand

  • wekelijks het tijdschrift in de bus
  • online toegang tot nieuws en alle artikelen
  • toegang tot alle geaccrediteerde nascholing