Maskeert furosemide dopinggebruik?

Opinie
David J. Brinkman
Jelle Tichelaar
Michiel A. van Agtmael
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2021;165:D5915
Abstract

Onlangs werd de keeper van AFC Ajax, André Onana, voor één jaar geschorst vanwege het gebruik van furosemide. Sporters kunnen dit medicijn gebruiken om prestatiebevorderende middelen te maskeren en om gewicht te verliezen. Hoe werkt furosemide, en is het een effectief dopingmiddel?

Samenvatting

Furosemide staat op de dopinglijst van de Wereldantidopingagentschap (WADA), omdat het middel door sporters gebruikt kan worden om prestatiebevorderende middelen in de urine te verbloemen en om gewicht te verliezen. Hoe werkt deze plaspil, en is het een effectief dopingmiddel? Op basis van de farmacologische eigenschappen van furosemide, de beschikbare literatuur en de uiterst gevoelige detectiemethoden concluderen wij dat het maskerende effect van furosemide beperkt is. Furosemide is wel relevant voor sporten met gewichtsklassen, zoals boksen en judo.

Auteursinformatie

Amsterdam UMC, locatie VUmc, afd. Interne Geneeskunde, sectie Farmacotherapie, Amsterdam: dr. D.J. Brinkman, anesthesioloog in opleiding en klinisch farmacoloog; dr. J. Tichelaar, klinisch farmacoloog; prof.dr. M.A. van Agtmael, internist-infectioloog en klinisch farmacoloog (allen tevens: Research and Expertise Center In Pharmacotherapy Education (RECIPE), Amsterdam).

Contact D.J. Brinkman (d.brinkman@amsterdamumc.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Verantwoording

Alle auteurs zijn groot fan van keeper André Onana en van AFC Ajax.

Auteur Belangenverstrengeling
David J. Brinkman ICMJE-formulier
Jelle Tichelaar ICMJE-formulier
Michiel A. van Agtmael ICMJE-formulier
Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Farmacotherapie
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties