Malariabehandeling niet overal beschikbaar

Onderzoek
11-06-2019
Lisa M. Meekes, Jaap J. van Hellemond, Perry J.J. van Genderen en Els van Nood

Samenvatting

Doel

Het achterhalen van de oorzaak van de in de praktijk geobserveerde vertraging in de behandeling van patiënten met ernstige malaria.

Opzet

Beschrijvend onderzoek.

Methode

Eind 2017 werden de dienstdoende apothekers van alle 74 Nederlandse ziekenhuisorganisaties met een afdeling Spoedeisende Hulp telefonisch bevraagd over de beschikbaarheid van malariamiddelen.

Resultaten

In 50 van de 74 ziekenhuizen (68%) was artesunaat standaard beschikbaar en in 7 van de 74 ziekenhuizen (9%) was sprake van een vastgelegde afspraak met een omliggend ziekenhuis of groothandel over directe levering. 11 van de 74 ziekenhuizen (15%) beschikten over orale malariamiddelen, maar niet standaard over artesunaat. De overige 6 ziekenhuizen (8%) hadden geen enkel malariamiddel op voorraad.

Conclusie

Behandeling van ernstige malaria met artesunaat is mogelijk in slechts 77% van de Nederlandse ziekenhuizen met een afdeling Spoedeisende Hulp. Deze beperkte beschikbaarheid in combinatie met logistieke problemen rond de uitgifte van artesunaat leidt in de praktijk tot vertraging in de start van de behandeling. Het is daarom van belang dat elk ziekenhuis een duidelijk protocol heeft dat tijdige toediening van adequate antimalariamedicatie garandeert of afspraken heeft voor een directe doorverwijzing naar een centrum waar patiënten met malaria behandeld kunnen worden.

3 gratis NTvG-artikelen lezen? Maak een online account aan!

Registreer: 3 gratis artikelen

Al een NTvG-account? Log in

Alle artikelen direct lezen?

Abonneer:  €21,00 per maand

  • wekelijks het tijdschrift in de bus
  • online toegang tot nieuws en alle artikelen
  • toegang tot alle geaccrediteerde nascholing