Maagperforatie bij Oost-Europese arbeidsmigranten

Klinische les
23-04-2019
Maarten A. Beek, Alexander G.L. Bodelier en Rogier M.P.H. Crolla

Dames en Heren,

Ulcera in de maag komen in Nederland steeds minder voor. De kans dat u bij een patiënt geconfronteerd wordt met een complicatie van ulcuslijden als eerste uiting van deze aandoening is daardoor klein geworden. Een uitzondering hierop vormen arbeidsmigranten uit Oost-Europa, waar de prevalentie van Helicobacter pylori hoger is. Bij Oost-Europese migranten met acuut ontstane, hevige pijn in epigastrio moet u bedacht zijn op een maagperforatie.

Patiënt A , een 37-jarige Oost-Europese vrouw, kwam op de Spoedeisende Hulp (SEH), omdat zij sinds een dag toenemende buikpijn had. Patiënte sprak alleen Pools, waarbij een vriendin als tolk fungeerde. De klachten waren plotseling ontstaan en waren continu aanwezig. Patiënte voelde zich niet ziek, was niet misselijk en braakte niet. Mictie en defecatie waren niet afwijkend. Zij was wel aan het menstrueren, maar herkende de klachten niet als menstruatiepijn. Bij lichamelijk onderzoek zat patiënte voorovergebogen op de onderzoeksbank. Bij palpatie vonden wij défense musculaire over het gehele abdomen.

Bij bloedonderzoek vonden wij een CRP-waarde van 25 mg/l (referentiewaarde: 0-8,2) en leukocytengetal van 14,7 x 109/l (referentiewaarde: 4-10 x 109). Op een staande thoraxfoto werd geen vrij lucht gezien. Aanvullend werd echografie van het abdomen verricht. Omdat hierbij vrij vocht werd aangetroffen, werd vervolgens een CT-scan van het abdomen gemaakt. Hierop werd vrij vocht gezien rondom het caecum. De appendix was niet goed ...

3 gratis NTvG-artikelen lezen? Maak een online account aan!

Registreer: 3 gratis artikelen

Al een NTvG-account? Log in

Alle artikelen direct lezen?

Abonneer:  €21,00 per maand

  • wekelijks het tijdschrift in de bus
  • online toegang tot nieuws en alle artikelen
  • toegang tot alle geaccrediteerde nascholing