Maagperforatie bij Oost-Europese arbeidsmigranten

Klinische praktijk
Maarten A. Beek
Alexander G.L. Bodelier
Rogier M.P.H. Crolla
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2019;163:D3518
Abstract

Dames en Heren,

Ulcera in de maag komen in Nederland steeds minder voor. De kans dat u bij een patiënt geconfronteerd wordt met een complicatie van ulcuslijden als eerste uiting van deze aandoening is daardoor klein geworden. Een uitzondering hierop vormen arbeidsmigranten uit Oost-Europa, waar de prevalentie van Helicobacter pylori hoger is. Bij Oost-Europese migranten met acuut ontstane, hevige pijn in epigastrio moet u bedacht zijn op een maagperforatie.

Toets voor nascholing (verlopen)

Aan dit leerartikel was een toets gekoppeld waarmee je nascholingspunten kon verdienen.

Bekijk de toets

Patiënt A , een 37-jarige Oost-Europese vrouw, kwam op de Spoedeisende Hulp (SEH), omdat zij sinds een dag toenemende buikpijn had. Patiënte sprak alleen Pools, waarbij een vriendin als tolk fungeerde. De klachten waren plotseling ontstaan en waren continu aanwezig. Patiënte voelde zich niet ziek, was niet misselijk en braakte niet. Mictie en defecatie waren niet afwijkend. Zij was wel aan het menstrueren, maar herkende de klachten niet als menstruatiepijn. Bij lichamelijk onderzoek zat patiënte voorovergebogen op de onderzoeksbank. Bij palpatie vonden wij défense musculaire over het gehele abdomen.

Bij bloedonderzoek vonden wij een CRP-waarde van 25 mg/l (referentiewaarde: 0-8,2) en leukocytengetal van 14,7 x 109/l (referentiewaarde: 4-10 x 109). Op een staande thoraxfoto werd geen vrij lucht gezien. Aanvullend werd echografie van het abdomen verricht. Omdat hierbij vrij vocht werd aangetroffen, werd vervolgens een CT-scan van het abdomen gemaakt. Hierop werd vrij vocht gezien rondom het caecum. De appendix…

Auteursinformatie

Amphia ziekenhuis, Breda. Afd. Chirurgie: dr. M.A. Beek, aios chirurgie; drs. R.M.P.H. Crolla, chirurg. Afd. Maag-darm-leverziekten: dr. A.G.L Bodelier, mdl-arts.

Contact M.A. Beek (mbeek@amphia.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Auteur Belangenverstrengeling
Maarten A. Beek ICMJE-formulier
Alexander G.L. Bodelier ICMJE-formulier
Rogier M.P.H. Crolla ICMJE-formulier
Maarten Beek
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

Een interessant en boeiend artikel over een ziektebeeld dat veel jongere collega's weinig meer tegen zullen komen maar waar de huisarts wel alert op moet blijven. Ik heb als huisarts ruim 20 jaar Poolse arbeidsmigranten als patient in mijn praktijk ingeschreven gehad. De lage compliance wordt in uw artikel niet goed begrepen maar hangt samen met het gegeven dat Poolse arbeidsmigranten veel vervolgonderzoek en behandelingen in het thuisland laten plaatsvinden. De behandeling aldaar is doorgaans van hoog kwalitatief niveau en doet niet onder voor die in Nederland. Deze suggestie kom ik niet in uw artikel tegen en doet onnodig de idee suggereren dat arbeidsmigranten een slechtere therapietrouw en compliance laten zien dan autochtone inwoners van ons land. 

AM Zwaard, huisarts