Successen, teleurstellingen en een blik op de toekomst

Maag-, darm- en leverziekten

Een rood licht schijnt op een afbeelding van een lever.
R.B. (Bart) Takkenberg
Krisztina B. Gecse
Evelien Dekker
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2019;163:D4589
Abstract

Samenvatting

In het afgelopen decennium zijn er grote vorderingen gemaakt in zowel de diagnostiek als de behandeling van maag-, darm- en leverziekten. Chronische hepatitis C is een gemakkelijk te behandelen ziekte geworden. Er zijn verschillende nieuwe behandelopties voor inflammatoire darmziekten (IBD) gekomen, wat leidde tot hogere percentages van patiënten met IBD in klinische remissie. Ook werd het bevolkingsonderzoek naar darmkanker geïntroduceerd in Nederland. Sommige verwachtingen zijn in het afgelopen decennium niet uitgekomen, maar nieuwe ontwikkelingen kondigen zich alweer aan. In dit artikel beschrijven we de successen en teleurstellingen op het gebied van maag-, darm- en leverziekten in het tweede decennium van de 21e eeuw. Tot slot gaan we in op wat we in het derde decennium mogen verwachten.

Auteursinformatie

Amsterdam Universitair Medische Centra, locatie AMC, afd. Maag- Darm- Leverziekten, Amsterdam: Dr. R.B. Takkenberg, dr. K.B. Gecse en prof.dr. E. Dekker, maag-darm-leverartsen.

Contact R.B. Takkenberg (r.b.takkeberg@amsterdamumc.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: er zijn mogelijke belangen gemeld bij dit artikel. ICMJE-formulieren met de belangenverklaring van de auteurs zijn online beschikbaar bij dit artikel.

Auteur Belangenverstrengeling
R.B. (Bart) Takkenberg ICMJE-formulier
Krisztina B. Gecse ICMJE-formulier
Evelien Dekker ICMJE-formulier

Ook interessant

Reacties