Lobby vóór alcohol hindert preventiebeleid

Alcohol
Lester du Perron

Sinds 2018 wordt het preventiebeleid van de overheid voor een groot deel bepaald door het zogeheten Nationaal Preventieakkoord. In dit akkoord worden doelen beschreven bij thema's zoals (stoppen met) roken, alcoholgebruik en overgewicht. Onlangs schreef journalist Krista Kroon al in het NTvG dat van die doelen nog veel te weinig terechtkomt. Eén van de verklaringen daarvoor is dat commerciële partijen die belang hebben bij óngezond gedrag, over het beleid mogen meepraten.

Gisteren bleek dat die 'lobby' zodanig hinderlijk is dat partijen die het ongezonde gedrag juist willen verminderen, stoppen met hun deelname aan de gesprekken. Het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid (STAP) en de Nederlandse Vereniging van Drank- en Horeca Inspecteurs (NVDI) maakten dat bekend in een persbericht. In een interview met EenVandaag stelt STAP-directeur Wim van Dalen dat 'Na 4 jaar van overleg is duidelijk geworden dat de industrie zich tegen elke effectieve beleidsmaatregel verzet'.

STAP en NVDI geven aan graag weer te willen deelnemen als het ministerie van VWS 'met voorstellen komt om de alcoholtafel anders op te zetten'. Staatssecretaris Maarten van Ooijen heeft nog niet op de berichten gereageerd.

*Aanvulling 13-10-2022:
Inmiddels heeft staatssecretaris Van Ooijen laten weten te stoppen met de overlegtafel. In een brief aan de Tweede Kamer stelt hij dat de verschillen tussen de deelnemende partijen onoverbrugbaar blijken. Hij wil wel nog steeds in gesprek blijven met partijen om de doelen van het Nationaal Preventieakkoord 2040 te halen. Daarbij is het voortaan niet meer nodig dat álle partijen het eens zijn met het beleid. 

persbericht STAP en NVDI  artikel EenVandaag Artikel Polderend Preventiebeleid Krista Kroon 

Gerelateerde artikelen

Reacties