Listeria-besmetting eist 7 levens

Nieuws
J.B. Meijer van Putten
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2000;144:572-3
Download PDF

Elk jaar komt er in Frankrijk wel een kleine epidemie voor van voedselvergiftiging door Listeria monocytogenes. Februari dit jaar was het weer zover: de kranten waarschuwden met grote koppen voor een infectie met dit Gram-positieve staafje, waardoor toen 23 mensen ziek waren geworden. Er kwamen 7 van hen te overlijden, onder wie 2 pasgeboren baby's, die waarschijnlijk al in de baarmoeder waren besmet. Het Franse ministerie van Volksgezondheid concludeerde dat de infectie zeer waarschijnlijk was veroorzaakt door het eten van ‘Langue de porc en gelée’, een echte Franse specialiteit: varkenstongetjes in gelei. In andere jaren waren meestal zachte Franse kaas en patés de boosdoeners (Libération, 24 februari 2000).

De huidige Listeria-besmetting lijkt ontstaan in een klein vleesfabriekje te Meaux (Seine-et-Marne), dat haar producten verkoopt onder de merknamen Délices de Suzon, Antoine Augé en Sapar. In de producten van deze firma werden soms wel 3800 Listeria-bacteriën per gram aangetroffen, terwijl de limiet voor vleeswaren in Frankrijk op 100 Listeria-bacteriën ligt.

Dodelijke voedselvergiftiging is in Frankrijk niet uitzonderlijk, vermoedelijk mede door de vaak kleinschalige productiemethoden die bij delicatessen gehanteerd worden. Volgens een in 1995 door het Institut National de la Santé et de la Recherche Médicale uitgevoerd onderzoek waren er in dat jaar 737 sterfgevallen door voedselvergiftiging te betreuren (op een bevolking van 58 miljoen mensen); 599 gevallen waren te wijten aan een gastro-intestinale infectie, waarvan 95 door salmonellose, en 9 door het inslikken van giftige paddestoelen, schelpdieren of bessen. In de overige 466 gevallen bleef de oorzaak duister, ondanks de uitgebreide vragenlijsten die het ministerie van Volksgezondheid hanteert. Listeriose vertegenwoordigde met 29 gevallen slechts 3,9 van het totale aantal sterfgevallen aan voedselvergiftiging. Sinds twee jaar moet listeriose in Frankrijk verplicht bij de autoriteiten worden gemeld.

Gerelateerde artikelen

Reacties