'Lipo-oedeem' van de benen

Klinische praktijk
B.A. Jagtman
J.P. Kuiper
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1987;131:345-8

Dames en Heren,

Regelmatig bezoeken patiënten met lipo-oedeem van de benen de flebologische polikliniek. Meestal worden deze patiënten met dikke benen op verzoek van de huisarts onderzocht met de vraag of er chronische insufficiëntie van het diep-veneuze systeem is of lymfoedeem. De volgende ziektegeschiedenissen mogen het probleem verduidelijken.

Patiënt A is een vrouw van 41 jaar, die al sinds jaar en dag dikke benen heeft (figuur 1a). Ook haar moeder had dergelijke omvangrijke benen. Patiënte blijkt eigenlijk alleen problemen met het uiterlijk van haar benen te hebben, typisch veneuze klachten ontbreken. De elastieken kousen die haar huisarts voorschreef, leverden niet het gewenste resultaat op.

Bij onderzoek is er boven de enkels een symmetrische circulaire zwelling te zien, die zich uitstrekt tot aan de bovenbenen. De huid met subcutis voelt week en wat papperig aan. Door druk met de duim pretibiaal, ontstaat er geen del in de huid; de druk…

Auteursinformatie

Academisch Ziekenhuis Maastricht, afd. Dermatologie, Maastricht.

Sint Radboudziekenhuis, afd. Dermatologie, Javastraat 104, 6524 NJ Nijmegen.

Prof.dr.J.P.Kuiper, dermatoloog.

Contact Dr.B.A.Jagtman, dermatoloog

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

J.W.P.
van der Veen

Amsterdam, maart 1987,

Het is verheugend dat de collegae Jagtman en Kuiper in hun klinische les over lipo-oedeem de aandacht hebben gevestigd op dit vaak miskende en toch niet zeldzame toestandsbeeld (1987;345-8). Als aanvulling zouden wij willen vermelden dat ‘lipooedeem’ ook wel bekend staat als ‘painful fat syndrome’, vanwege de kenmerkende, soms hevige drukpijnlijkheid van de vetdeposities, met name mediaal onder de knie.1 Bij de differentiaaldiagnose ten opzichte van het altijd pijnloze lymfoedeem wordt dit zelfs als criterium gebruikt.2 Bij een aantal van onze patiënten was de pijn en niet het esthetische aspect van de benen de reden voor consultatie. Ook zonder aanwijzingen van een hypostatische component kan in onze ervaring ambulante compressie (soms) tot vermindering van de pijn en verbetering van de beencontouren leiden.3

J.W.P. van der Veen
E.M. de Boer
Literatuur
  1. Stallworth JM, Hennigar GR, Jonsson HT, et al. The chronically swollen painful extremity. JAMA I974; 228: 1656-9.

  2. Allen EV, Hins EA. Lipedema of the legs: a syndrome characterized by fat legs and orthostatic edema. Mayo Clin Proc 1940; 15: 184-7.

  3. Földi M. Das Lipödem. Voordracht 24. Tagung der Deutschen Gesellschaft für Phlebologie und Proktologie. Tübingen: Deutschen Gesellschaft für Phlebologie und Proktologie 1984.