Liesbreuken bij kinderen: goed kijken, snel handelen

Klinische praktijk
Ilan J.N. Koppen
Roel Bakx
Matthijs W.N. Oomen
Hugo A. Heij
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2014;158:A7130
Abstract

Dames en Heren,

In de praktijk heerst nog vaak onduidelijkheid over de diagnostiek en de behandeling van liesbreuken bij kinderen. Wanneer kinderen met een liesbreuk te laat worden doorverwezen voor chirurgische correctie kan dit dramatische gevolgen hebben. Ook wordt er bij verdenking op zo’n hernia inguinalis onnodig aanvullend onderzoek verricht, waardoor de zorgkosten oplopen. Wij beschrijven in deze klinische les de diagnostiek en de behandeling van liesbreuken bij kinderen aan de hand van de richtlijn ‘Behandeling liesbreuk kinderen’ van de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde (NVvH).

Patiënt A, een 2 maanden oud jongetje met een blanco voorgeschiedenis, wordt door de huisarts verwezen naar de kinderchirurg in verband met een verdenking op een hernia inguinalis rechts. Sinds een maand heeft hij een intermitterende zwelling in de rechterlies, die af en toe pijnlijk lijkt. Voeding en defecatie verlopen zonder bijzonderheden. Bij lichamelijk onderzoek ziet de kinderchirurg een alerte zuigeling met over hart…

Auteursinformatie

Sint Lucas Andreas Ziekenhuis, afd. Kindergeneeskunde, Amsterdam.

I.J.N. Koppen, MSc, anios kindergeneeskunde.

Kinderchirurgisch Centrum (EKZ/AMC en VUmc), Amsterdam.

Dr. R. Bakx, dr. M.W.N. Oomen, en prof.dr. H.A. Heij, kinderchirurgen.

Contact I.J.N. Koppen (ilankoppen@gmail.com)

Verantwoording

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.
Aanvaard op 1 februari 2014

Auteur Belangenverstrengeling
Ilan J.N. Koppen ICMJE-formulier
Roel Bakx ICMJE-formulier
Matthijs W.N. Oomen ICMJE-formulier
Hugo A. Heij ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

Ik weet niet wie verantwoordelijk is voor de titel van deze klinisch les. Ik mis namelijk een belangrijke aanwijzing. Niet alleen goed kijken, maar ook goed luisteren.

Twee van de drie kinderen huilden immers. Met goed luisteren hoor je of de kinderen echt pijn hebben. Want een liesbreukje kan zeer pijnlijk zijn, zo zelfs dat de babies wegraken. De ouders treffen het soms levenloos aan. Dat is enorm schrikken.

Zelf heb ik dat meegemaakt. Deze bevinding van de ouders dient dan ook in de anamnese te worden opgenomen, hoewel de ouders dat direct zullen aangeven, wanneer zij met een verslapte baby de SEH komen binnenrennen.

Bij jongetjes speelt ook nog mee dat het balletje niet altijd indaalt na een liesbreukoperatie. Ook dat heb ik even gemist in de klinische les. Ook dit mocht ik meemaken bij mijn zoontje. Gelukkig zijn er bij beiden (zoon en dochter) geen verdere complicaties opgetreden na de ingrepen. Ook later niet.

 

Wim vander Pol, ziekenhuisapotheker