Levonorgestrelhoudend IUD voor de behandeling van endometriose

Klinische praktijk
E. Stekkinger
P.J.Q. van der Linden
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2007;151:2372-6
Abstract

Samenvatting

- Endometriose is een chronische aandoening die hevige pijnklachten kan veroorzaken en de kwaliteit van leven aanzienlijk kan beïnvloeden.

- De beschikbare hormonale behandelingen met analoga van gonadotrofine-‘releasing’-hormoon (GnRH) en orale progestativa zijn effectief op de korte termijn, maar de systemische bijwerkingen beïnvloeden de therapietrouw. Terugkeer van de klachten is daarom niet ongewoon.

- Recent werd een aantal onderzoeken verricht naar de invloed van een levonorgestrel-afgevend IUD op de pijnklachten bij endometriose. Deze behandeling heeft mogelijk een positieve invloed op endometriose, op zowel het klachtenpatroon als de omvang van de afwijkingen en de serumconcentratie van CA-125.

- Het niveau van bewijskracht (‘level of evidence’) van deze IUD-studies is echter niet gelijk aan dat van de bestaande hormonale behandelingen, omdat grote gerandomiseerde gecontroleerde studies nog ontbreken.

Ned Tijdschr Geneeskd. 2007;151:2372-6

Auteursinformatie

Deventer Ziekenhuis, afd. Gynaecologie, Verloskunde en Voortplantingsgeneeskunde, Postbus 5001, 7400 GC Deventer.

Mw.E.Stekkinger, assistent-geneeskundige (thans: Martini Ziekenhuis, afd. Verloskunde en Gynaecologie, Groningen); hr.dr.P.J.Q.van der Linden, gynaecoloog.

Contact hr.dr.P.J.Q.van der Linden (p.j.q.vanderlinden@dz.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties