Omvang en gevolgen financiële verwevenheid niet inzichtelijk

Leverancier verleidelijke ‘huisbankier’ voor ziekenhuizen

Sander Heijne
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2016;160:C3199

Op het Groningse platteland in het plaatsje Scheemda verrijst een gloednieuw streekziekenhuis, als vervanging van de ziekenhuizen in Winschoten en Delfzijl. Het bouwplan voorziet in alle wensen van deze tijd. Het ziekenhuis is ontworpen om het gros van de patiënten poliklinisch te behandelen. Dankzij een groot aantal zonnecellen op het dak kan het deels in zijn eigen energie voorzien. In de constructie is rekening gehouden met de bevende Groningse bodem. De financiering is eveneens eigentijds. De hypotheek is goeddeels verstrekt door de firma die ook de medische apparatuur levert: Siemens.

De lening van de Duitse fabrikant van medische apparatuur kwam voor het ziekenhuis in Scheemda als een geschenk uit de hemel. Zoveel valt op te maken uit het jaarverslag. De directie voerde in 2015 uitvoerige gesprekken met meerdere banken. In het jaarverslag schrijft ze hierover: ‘In tijden waarin de banken het moeilijk hebben en zij risico’s zo klein mogelijk willen…

Auteursinformatie

Sander Heijne werkt als freelance onderzoeksjournalist in opdracht van de NTvG-redactie. Deze journalistieke productie kwam tot stand in samenwerking met Joost Zaat en Pieter van Eijsden (beiden adjuncthoofdredacteur), Lucas Mevius (nieuwsredacteur), Marcel Adriaanse (projectleiding) en Marcel Metze (redactieadviseur).

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties